Tai jis pareiškė savo kalboje, kurią naktį į pirmadienį parodė Rusijos televizija, praneša agentūra "RIA Novosti".

V. Putinas pažymėjo, kad Rusija ne kartą ragino visas konfliktuojančias puses nutraukti kraujo liejimą ir sėsti prie derybų stalo. "Aš galiu tvirtai pasakyti: jei kariniai veiksmai Rytų Ukrainoje birželio 28-ąją nebūtų buvę atnaujinti, ši tragedijai tikrai nebūtų įvykusi", - kalbėjo jis.

Vladimiras Putinas
Anot V. Putino, asmenys, atsakingi už padėtį regione, turi padidinti savo atsakomybę ir prieš savo tautą, ir prieš tautas tų šalių, kurių piliečiai tapo lėktuvo tragedijos aukomis.

Rusija savo ruožtu darys viską, kas nuo jos priklauso, kad konfliktas Ukrainos Rytuose nuo šiandien karinio etapo pereitų į diskusijų etapą, žadėjo V. Putinas.

Jo teigimu, dabar būtina imtis visų priemonių, kad tragedijos vietoje būtų garantuotas tarptautinių ekspertų saugumas.

"Šiandien ten jau dirba Donbaso, Donecko, taip pat Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovai bei ekspertai iš Malaizijos. Tačiau to neužtenka", - kalbėjo V. Putinas. Esą reikia, kad katastrofos vietoje dirbtų Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) vadovaujami specialistai, atitinkama tarptautinė komisija. Būtina garantuoti visišką jų saugumą ir sukurti jų darbui reikalingus humanitarinius koridorius.

Po ketvirtadienį įvykusios oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinio lainerio katastrofos, per kurią žuvo visi tame lėktuve buvę žmonės, Jungtinės Valstijos ir kitos šalys kaltino Maskvą dėl tame regione veikiančių prorusiškų sukilėlių mokymo ir apginklavimo.

Sekmadienį Jungtinės Valstijos pareiškė turinčios „tvirtų“ įrodymų, kad sukilėliai numušė Malaizijos lėktuvą, paleidę raketą „žemė–oras“ iš modernaus zenitinių raketų komplekso, tikriausiai gauto iš Rusijos.

„Rusija palaiko tuos separatistus. Rusija apginkluoja tuos separatistus. Rusija apmoko tuos separatistus“, – JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė televizijai CNN.