Turkijos premjero teigimu, prie šalies sienos atvyksta apie 70 tūkst. žmonių. Nevyriausybinės organizacijos skelbia, kad šių pabėgėlių skaičius gali siekti apie 40 tūkst.

Intensyvūs Rusijos oro antskrydžiai padėjo Sirijos režimui užimti daugiau teritorijos netoli Alepo miesto. Tuo metu Rusija apkaltino Turkiją, esą ši rengiasi invazijai į Siriją.

Saudo Arabija pranešė esanti pasirengusi siųsti į Siriją sausumos karių, kurie padėtų kovoti su „Islamo valstybe“. Tačiau tam ji turės gauti kitą mėnesį Briuselyje susitinkančių Jungtinių Valstijų vadovaujamos tarptautinės koalicijos lyderių pritarimą.

Turkija reikalauja, kad Rusija nutrauktų savo oro antskrydžius Sirijoje

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareikalavo, kad Rusija nutrauktų oro antskrydžius Sirijoje.

Tik taip galima sustabdyti pabėgėlių srautą į Turkiją, pareiškė jis ketvirtadienį lankydamasis Ekvadore.

Pasak R. T. Erdogano, po pastarųjų bombardavimų Alepe tūkstančiai sirų leidosi Turkijos sienos link.

„Mūsų draugai europiečiai nori, kad mes sustabdytume pabėgėlių srautą. Kaip mes galime tai padaryti, kai Rusija ir (sirų) režimas bombarduoja šiuos žmones?“ – klausė prezidentas Kite po pokalbių su kolega iš Ekvadoro Rafaelu Correa.

Sulaikyti pabėgėlius pasienyje su Turkija tęsiantis oro antskrydžiams esą nėra protingas sprendimas. Į vasario 25-ąją nuketi Ženevos taikos pokalbiai gali būti sėkmingi tik tada, kai liausis bombardavimas.

Sirijos vyriausybiniai daliniai, remiami rusų aviacijos, praėjusiomis dienomis priartėjo prie Alepo miesto. T. R. Erdogano duomenimis, Turkija iki šiol priėmė 2,5 mln. pabėgėlių iš Sirijos.

Valstybės biudžetui tai esą yra 9 mlrd. dolerių našta. Jungtinės Tautos (JT) parėmė Turkiją tik 455 mln. dolerių.

DELFI primena, kad Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareikalavo, kad Rusija nedelsiant nutrauktų aviacijos antskrydžius Sirijoje, kai nutrūkusios taikos derybos išryškino gilius nesutarimus tarp pasaulio galių, siekiančių užbaigti penkerius metus trunkantį Sirijos konfliktą.

Kaip pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, beveik 40 tūkst. žmonių buvo priversti bėgti šią savaitę nuo prezidento Basharo al Assado režimo pajėgų atakų prie antrojo pagal dydį Sirijos miesto Alepo.

B.Assado pajėgos taip pat įsivežė į dvi sukilėlių apsiaustyje buvusias šiitų gyvenvietes, sukeldamos, kaip pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA, „masinius džiūgavimus“ Nubolo ir Zachros gatvėse.

Londone Sirijos krizės svarstyti susirinko tarptautiniai donorai, praėjus vos kelioms valandoms nuo trečiadienį priimto sprendimo Ženevoje stabdyti taikos derybas iki vasario 25 dienos. JT specialusis pasiuntinys Staffanas de Mistura pareiškė, kad reikia dar „daugiau padirbėti“.

Šios derybos buvo laikomos didžiausia iki šiol iniciatyva sustabdyti Sirijos konfliktą, kuris nuo 2011 metų kovo nusinešė daugiau nei 260 tūkst. gyvybių ir privertė pusę šalies gyventojų palikti savo namus.

Sirijos opozicija įtūžo dėl Maskvos ryžto tęsti bombardavimų kampaniją per taikos derybas ir apkaltino Rusiją, kad ši atakuoja civilius.

Vašingtonas ir Paryžius pasmerkė Rusiją, bombardavusią objektus prie antrojo pagal dydį Sirijos miesto Alepo.

Rusija aviacijos smūgiais remia B.Assado režimo pajėgas nuo rugsėjo ir tvirtina ten kovojanti su tokiomis „teroristinėmis organizacijomis“ kaip „Islamo valstybė“.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry telefonu kalbėdamasis su savo Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu perspėjo Maskvą nutraukti Sirijos opozicijos pajėgų bombardavimą.

„Mes kalbėjomės ir susitarėme, kad mums reikia aptarti kaip įgyvendinti paliaubas“, – sakė jis ir pridūrė, kad kitas pokalbis su S.Lavrovu numatytas vėliau ketvirtadienį arba penktadienį.

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat paskelbė pranešimą apie Rusijos ir JAV diplomatijos vadovų pokalbį.

„Išreiškę bendrą apgailestavimą dėl to, kad pastarosiomis dienomis Ženevoje prasidėjusiame JT vadovaujamame dialoge tarp Sirijos (konflikto šalių) buvo paskelbta laikina pauzė, S.Lavrovas ir J.Kerry sutarė imtis visų būtinų priemonių, kad tokia pauzė būtų kiek įmanoma trumpesnė“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas apkaltino Damaską ir jo sąjungininkę Maskvą puolamaisiais veiksmais „torpedavus taikos pastangas“.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pareiškė, kad pertrauka derybose rodo „kokie gilūs ir kokie sudėtingti yra tie nesutarimai“.