„Gerbiamas maršalas (Kim Jong Unas) yra labai užsiėmęs“, – Pchenjane sakė aukštas pareigūnas iš Darbininkų partijos Centro komiteto Tarptautinių ryšių skyriaus. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad lyderis turi daug darbo dėl iškilmių, skirtų paminėti Japonijos kolonijinio valdymo pabaigą rugpjūtį, ir 70-ojo Darbo partijos jubiliejaus spalio 10-ąją.

Pekinas tai vertina kaip išsisukinėjimą. Kim Jong Unas esą Kinijoje nori išvengti pokalbių apie branduolinį konfliktą. „Tai tik dingstis, – sakė profesorius Cui Yingjiu iš Pekino universiteto. – Aš nežinau priežasties, kodėl Kim Jong Unas norėtų atvykti. Jei jis atvyks, neišvengs klausimo apie šalies branduolinę programą“.

Neįprastai atvirai Šiaurės Korėjos pareigūnas iš Darbininkų partijos pareiškė, kad santykiai tarp kaimyninių šalių „nėra tokie geri“.

Pchenjanas suirzęs, kad Kinija remia pastarąsias sankcijas šaliai. „Šiaurės Korėjos vadovas yra toks jaunas ir nebrandus, kad jo politika yra nenuspėjama“, – sakė ir profesorius Zhou Xiaozhengas iš Liaudies universiteto Pekine.

Diplomatinių šaltinių duomenimis, Kinijos vadovybė siekia, kad į iškilmes Pekine atvyktų aukšto rango užsienio svečių. Dalyvauti ceremonijoje yra pažadėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Kim Jong Unas jau gegužę nepasinaudojo kvietimu atvykti į Maskvą minėti 70-ųjų karo pabaigos metinių.