„Rusijos tiriamasis komitetas šį rytą informavo „Greenpeace International“, kad panaikino areštą „Arctic Sunrise“, kuris tebėra sulaikytas Murmanske“, – sakoma „Greenpeace“ pranešime.

Tačiau Rusijos pareigūnai pareiškė „Greenpeace“ advokatams, kad tęsiamas tyrimas „siekiant išnagrinėti laive rastus dokumentus“.

Rusijos specialiosios pajėgos užėmė „Arctic Sunrise“ pernai rugsėjį ir suėmė 30 „Greenpeace“ aktyvistų bei žurnalistų, surengusių protesto akciją prie jūrinės naftos platformos, priklausančios Rusijos valstybinei energetikos milžinei „Gazprom“.

Iš pradžių jie buvo apkaltinti piratavimu, bet vėliau buvo pateikti švelnesni kaltinimai dėl chuliganizmo.

Tie 30 asmenų, tarp kurių buvo ir keturi Rusijos piliečiai, laikyti suimti apie du mėnesius, kol galiausiai buvo paleisti už užstatą, o vėliau jiems buvo pritaikyta Kremliaus inicijuota amnestija.

Tuo tarpu „Arctic Sunrise“ buvo nutemptas į Rusijos šiaurinį Murmansko uostą.

Vokietijoje įsikūręs tarptautinis jūrų teismas, reaguodamas į Nyderlandų pateiktą oficialų skundą, lapkritį įpareigojo Rusiją paleisti areštuotus aktyvistus ir ledlaužį.

Rusija tą posėdį boikotavo.

Dabar „Greenpeace“ skundžia Rusiją Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) dėl „neteisėto“ aktyvistų sulaikymo ir jų žodžio laisvės varžymo.

Žaliųjų organizacija „teigiamai reagavo į šią naujieną (dėl ledlaužio paleidimo), bet patvirtino esanti įsitikinusi, kad laivo areštas buvo neteisėtas pagal tarptautinius įstatymus“. Maskvos pranešimą „Greenpeace“ įvertino kaip „netikėtą žingsnį“.

„Mūsų laivas buvo areštuotas per visiškai taikų protestą prieš gręžybą Arkties tarptautiniuose vandenyse“, – sakė „Greenpeace Internationa“, direktorius Kumi Naidoo (Kumis Naidu).

„Greenpeace“ paprašė Rusijos toliau saugoti tą laivą Murmanske, „kol mūsų įgula atvyks jo perimti“.

Tačiau K.Naidoo pridūrė: „Šiandien paskutinis tos grupės narys laisvas grįžti namo.“