Ukraina praneša apie sustiprėjusį Rusijos karinį aktyvumą pasienyje su aneksuotu Krymu. Pusiasalyje veikiantys aktyvistai teigia, kad pastebėtas į regiono šiaurę judantis Rusijos karinis transportas.

Pasak Ukrainos televizijos kanalo 112, Ukrainos Krymo reikalų ministro pavaduotojas Georgijus Tuka sakė, kad Rusijos vyriausybė Kryme pareikalavo „karinių pratybų, surengtų palei demarkacinę liniją“. Sekmadienį, rugpjūčio 7 dieną, kalbėdamas eteryje G. Tuka sakė, kad „siekiant nekelti pavojaus civiliams gyventojams, sienos perėjimo punktai bus įšaldyti“.

Ukrainos Chersono regione yra trys oficialūs perėjimai į Krymą. Pirmadienį, rugpjūčio 8 dieną, pasienio tarnybos atstovas spaudai pranešė, kad tik vienas jų veikia.

Pasienio tarnybos atstovas spaudai Olehas Slobodyanas pirmadienį sakė, kad Ukrainos pareigūnai Chersono regiono pasienyje su Krymu pastebėjo mažiausiai devynis Rusijos karinių pajėgų sraigtasparnius ir du kilometro aukštyje skraidančius dronus.

Ukrainos Krymą Rusija aneksavo 2014 metais, kai po Kijeve ir kituose šalies miestuose kilusių protestų buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovičius, kuris pabėgo iš šalies. Rusijos pajėgos ragino Kryme surengti pirmalaikius rinkimus, Krymas buvo paskelbtas Rusijos teritorija, o Rusijos remiami separatistai rytų Ukrainoje paskelbė autonomiją. Nors Jungtinės Tautos nepripažįsta Rusijos teisėto vadovavimo Krymui, Rusijos valdžia kontroliuoja pusiasalį.

Ukrainos pareigūnų komentarai pasigirdo tada, kai aktyvistai iš Krymo žmogaus teisių gynimo grupės išplatino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas karinių šarvuočių judėjimas gatvėmis. Pasak grupės aktyvistų, vaizdo įraše matyti, kaip savaitgalį Rusijos karinis transportas pervažiavo į Krymą.

Kaip teigia projekto „Bellingcat“ direktorius Eliotas Higginsas, tiksli vieta, kur tai nufilmuota – Budiono gatvė. Karinė vilkstinė Kerčės miestu judėjo šiaurės vakarų kryptimi. Kerčė yra pagrindinis perėjimo punktas į pagrindinę Rusijos teritoriją.

Ukraina šiuo metu stebi intensyvėjantį smurtą rytiniuose regionuose, kuriuos užėmę prorusiški separatistai. Per pastarąsias 24 valandas trys Ukrainos kariai žuvo, dar keturi buvo sužeisti. Kol kas dabartinė situacija separatistų vadovaujamuose rytuose ir Rusijos aneksuotame Kryme tiesiogiai nesiejama.