S.Glazjevas, kuris taip pat yra atsakingas už ryšius su Ukraina, pareiškė, kad praeityje Europos karai buvo naudingi Jungtinių Valstijų ekonomikai ir padėjo jai užsitikrinti įtaką pasaulyje.

„Dabar jos (JAV) kursto karą Ukrainoje, kur suorganizavo perversmą ir pastatė atsakingais savo žmones, kad galėtų pasinaudoti Ukraina kaip detonatoriumi tarp Rusijos ir Europos“, – kalbėjo jis žurnalistams Kazachstano sostinėje Astanoje.

„Ukrainoje didėja chaosas ir šis chaosas vis labiau įgauna pasaulinės katastrofos bruožų“, - sakė jis prieš Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano sutarties dėl naujos bendrijos kūrimo pasirašymą.

S.Glazjevas nepateikė jokių argumentų savo pareiškimui paremti, tačiau sakė, kad Ukrainoje jau pastebėti užsienio samdiniai, atvykstantys kovoti su ginkluotais prorusiškais sukilėliais šalies rytinėje dalyje.

Kremlius praeityje yra ne kartą atsiribojęs nuo radikalių S.Glazjevo pasisakymų.

Krizė Ukrainoje, iš kurios Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, sukėlė didžiausią įtampą Kremliaus santykiuose su Vakarais nuo Šaltojo karo pabaigos.

Jungtinės Valstijos neigia kursčiusios protestus, per kuriuos buvo nuverstas buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, ir sako, kad sieka taikaus krizės sprendimo. Vašingtonas taip pat neigia pranešimus apie JAV samdinių kariuomenę Ukrainoje ir sako, kad esama Rusijos paramos sukilėliams įrodymų.

Ketvirtadienį prorusiškiems separatistams numušus Ukrainos vyriausybinių pajėgų sraigtasparnį, žuvo 14 karių, iš jų vienas generolas.

Pasak S.Glazjevo, padėtis Ukrainoje jau yra „karas de facto“.

„Bet koks karas Europoje duoda didelės naudos Amerikai, kuri stiprina savo įtaką pasaulyje, ir jie laikosi tokių savo tradicijų“, – sakė jis.

Pasak S.Glazjevo, naujai išrinktasis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka gali būti laikomas legitiminiu tik tuo atveju, jeigu nutrauks kariuomenės vykdomą operaciją prieš prorusiškus sukilėlius rytinėje Ukrainoje.

„Vienintelis būdas, kaip jis gali įteisinti savo poziciją, būtų nutraukti akivaizdžiai neteisėtą ir nežmonišką operaciją šalies pietryčiuose“, – pareiškė V.Putino patarėjas.

Rusija ragina Vakarus daryti spaudimą Kijevui, kad būtų išvengta „katastrofos“ Ukrainoje

Rusija ketvirtadienį pareikalavo, kad Ukrainos vyriausybė nutrauktų savo kariuomenės operacijas prieš prorusiškus separatistus ir paragino Jungtines Valstijas bei Europos Sąjungą daryti spaudimą Kijevui, kad būtų išvengta „katastrofos“ šioje buvusioje Sovietų Sąjungos respublikoje.

„Mes dar kartą reikalaujame, kad Kijevo valdžia nutrauktų brolžudišką karą, pradėtų tikrą nacionalinį dialogą su visomis politinėmis jėgomis ir visų šalies regionų atstovais, ieškant išeities iš giliausios krizės Ukrainoje“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Ukrainos vyriausybė ir išrinktasis prezidentas Petro Porošenka nepaklūsta Maskvos raginimams nutraukti operacijas prieš separatistų sukilėlius rytinėje Ukrainoje, kur abi šalių pajėgos šią savaitę patyrė didelių nuostolių.

Rusija išreiškė susirūpinimą dėl krizės paaštrėjimo ir pareiškė, kad pasiūlymai, numatyti ES, Rusijos, Ukrainos ir JAV balandžio mėnesį pasiektame Ženevos susitarime tebegalioja, siekiant įveikti šią krizę.

„Mes dar kartą kartojame: tarptautinė bendruomenė laukia, kad Kijevas nedelsdamas nutrauktų karinius veiksmus šalies rytuose ir atitrauktų kariuomenę. Be šito neįmanoma taikos pasiekti“, – nurodoma pareiškime.

„Mes vėl raginame Vakarų partneres pasinaudoti visa savo įtaka Kijevui, kad būtų sustabdytas Ukrainos ritimasis nacionalinės katastrofos link“, - sakoma jame.