"Estonia" skendimo tikrąsias priežastis žadėjęs atskleisti JAV milijonierius Greggas Bemisas antradienį tragedijos vietoje nutraukė savo ekspediciją ir bent jau kol kas jos rezultatų nekomentavo.

G.Bemiso ekspedicijos laivas "One Eagle" antradienį vakare po trumpos tragedijos aukų pagerbimo ceremonijos pasuko Vokietijos krantų link.

Visą savaitę, kol G.Bemiso pasamdyti septyni narai su filmavimo kameromis leidosi į Baltijos dugną, JAV milijonierius su žiniasklaidos atstovais bendravo itin nenoriai. Daugeliu atveju jis tik pareikšdavo, kad ekspedicija vyksta sėkmingai.

G.Bemisas sakė, kad jo komanda nori nufilmuoti "Estonia" išorinius pažeidimus, kurių neva nepastebėjo katastrofą tyrusios vyriausybinės komisijos. Komisijų nuomone, "Estonia" nuskendo, kai audros metu buvo nuplėštas laivo pirmagalis. G.Bemisas tvirtina, kad kelte įvyko sprogimas.

Vėliau paaiškėjo, kad ekspedicijos nariai neketina laikytis pažado nelįsti į jūros dugne gulinčio kelto vidų. Tiesa, iki šiol neaišku, ar narai įvykdė savo ketinimus ir apsilankė keliuose deniuose bei ant kapitono tiltelio.

Kartu su "Estonia" nuskendo 852 žmonės. Daugumos jų palaikai yra kelto viduje.

Paskutinį kartą G.Bemiso narai prie "Estonia" buvo pasinėrę antradienį ryte.

Suomijos ir Švedijos vyriausybės, kurios "Estonia" paskelbė neliečiama žuvusiųjų poilsio vieta, pasmerkė šią amerikiečio ekspediciją, tačiau nesugebėjo užkirsti jai kelio, nes keltas guli tarptautiniuose vandenyse.

G.Bemiso komandos darbą visą savaitę stebėjo šių Skandinavijos šalių pakrančių apsaugos laivai. Švedijos ir Suomijos pareigūnai nepriėmė JAV milijonieriaus kvietimo dalyvauti aukų pagerbimo ceremonijoje, kuri vyko prieš "One Eagle" paliekant katastrofos vietą.