Kaip skelbia „The New York Times“, JAV prezidentas Barackas Obama praėjusią savaitę pritarė dviem svarbiems žingsniams, kurie artimiausiomis savaitėms leis pradėti puolimą, sakė pareigūnai.

B. Obama pirmą kartą nurodė, kad Pentagonas tiesiogiai tiektų amuniciją ir kai kuriuos ginklus Sirijos opozicijos pajėgoms sausumoje.

Jis taip pat palaikė idėją suintensyvinti oro kampaniją iš vienos oro bazės Turkijoje, nors šiuo klausimu dar reikia suderinti svarbias detales.

Šios priemonės sustiprins nuo 3 tūkst. iki 5 tūkst. arabų kovotojų, kurie prisijungs prie daugiau kaip 20 tūkst. kurdų kovotojų, kurie, remiami dešimčių koalicijos karinių lėktuvų, didins spaudimą Rakai, pagrindinei „Islamo valstybės“ tvirtovei Sirijoje.

Taip pat ruošiamas planas, kad Sirijos opozicijos kovotojai atitvertų svarbią 96 km Sirijos sienos su Turkija atkarpą ir taip užkirstų itin svarbią tiekimo liniją „Islamo valstybei“, kuri dar žinoma kaip ISIS ar ISIL.

Praėjusį penktadienį B. Obama pareiškė, kad kovoje su „Islamo valstybe“ Sirijoje ir Turkijoje imsis visų būtinų žingsnių. Nauja prieiga yra paremta arabų kovotojais, kurių vadus patikrino amerikiečių pajėgos, ir kurdų kovotojais, kurie turi daugiau kariavimo patirties ir kurių lojalumu Vašingtonas gali pasikliauti.

„Sensacinga žinia, kurią turi visi suprasti, yra ta, kad mes toliau kovosime su ISIL, – žurnalistams sakė B. Obama. – Mes toliau bendradarbiausime su nuosaikiąja opozicija“.

Aukšti administracijos pareigūnai tvirtina, kad naujas puolimas reiškia pažadą ir kad jis gali pakeisti įvykių dinamiką sausumoje. Tačiau jis prasidės praėjus metams po to, kai amerikiečių vadovaujama koalicija pradėjo kampaniją prieš „Islamo valstybę“, kuri šiuo metu yra atsidūrusi „taktinėje aklavietėje“, praėjusį mėnesį sakė Štabų vadų komiteto pirmininkas, generolas Martinas E. Dempsey.

Ar nauja taktika bus sėkminga, parodys laikas. „Islamo valstybė“ pasirodė esanti gajesnė prieš koalicijos atakas ir sugebanti geriau prisitaikyti tarptautinio spaudimo akivaizdoje, negu amerikiečių pareigūnai tikėjosi – grupuotė netgi sugebėjo praplėsti savo įtaką ir kontroliuojamas teritorijas Sirijoje bei Irake.

Naujasis amerikiečių vadovaujamas spaudimas bus vykdomas toli nuo pagrindinių Rusijos oro atakų vakarinėje Sirijos dalyje. Minima Rusijos operacija daugiausia nukreipta prieš Sirijos grupuotes, kurios priešinasi Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui, ir tik nominaliai skirta kovai su „Islamo valstybe“, sakė amerikiečių pareigūnai.

Naujasis frontas Sirijos šiaurėje bus priešingas: juo bus siekiama susilpninti tik „Islamo valstybę“ ir pakirsti jos pranašumą namuose, nors ši grupuotė dar yra užėmusi Mosulo bei Ramadžio miestus Irake ir Palmyros miestą Sirijoje.

Šios misijos kontūrai išryškėjo iš Kongrese kalbėjusių aukštų kariuomenės vadų viešų pareiškimų, taip pat iš interviu su daugiau kaip pustuziniu kariuomenės, diplomatijos ir administracijos pareigūnų, kurie, kalbėdami apie vidinį planavimą, nesutiko atskleisti savo tapatybės.

Netgi kalbėdami apie šios kampanijos tikslus, pareigūnai tvirtino nenorį atskleisti detalių, kurios padėtų „Islamo valstybei“ numatyti, kaip galėtų plėtotis puolimas.

Generolas Lloydas J. Austinas III, vadovaudamas amerikiečių pajėgoms Artimuosiuose Rytuose, apie ryškėjančią strategiją užsiminė praėjusį mėnesį, kai Senato Ginkluotųjų pajėgų komitetui sakė, kad per artimiausius šešis mėnesius bus daromas „kur kas didesnis spaudimas svarbiems rajonams Sirijoje, pavyzdžiui, Rakoje“.

„Dėl šios galimybės mes galėsime padidinti tempą ir susitelkti ties esminėmis vietomis Sirijoje, – toliau tęsė generolas L. J. Austinas, galvoje turėdamas oro bazę Turkijoje. – Taigi tai tikrai sukrės reikalus Irake“.