Visiškai neseniai atsistatydino Valstybės departamento vadovo patarėjas biudžeto lėšų ir kitų išteklių paskirstymo klausimais Patrickas Kennedy ir dar trys jam pavaldūs svarbias pareigas užimantys pareigūnai. Visi jie yra profesionalūs diplomatai, tarnavę departamente tiek respublikonų, tiek demokratų iškeltų prezidentų vadovavimo laikais.

Kiek anksčiau šį mėnesį iš Valstybės departamento pasitraukė ir kiti du pareigūnai. „The Washington Post“ apžvalgininkas Joshas Roginas tokią situaciją apibūdino kaip „masinį už užsienio politiką atsakingų aukšto lygio pareigūnų traukimąsi nenorint būti siejamiems su D. Trumpo valdymo era“.
Iš vadovaujančių pareigų pasitraukęs Davidas Wade‘as sako, kad tokio masto pareigūnų atsistatydinimo neteko regėti per visą netrumpą šios institucijos gyvavimo istoriją.

Anot D. Wade‘o, Valstybės departamente dirbančius asmenis, turinčius pakankamai kompetencijos saugumo, valdymo, administravimo ir konsulinio darbo srityse, yra labai sunku pakeisti; tokias pareigas eiti galinčių specialistų bus labai sunku rasti privačiame sektoriuje.

Deja, per savo prezidentinę kampaniją apie valstybės valdymo aparate dirbančių specialistų telkimą D. Trumpas, ko gero, nesusimąstė. Pavyzdžiui, jis planavo rasti kuo pakeisti P. Kennedy, iš pradžių svarsčiusį galimybę likti poste ir tada, kai departamentui ims vadovauti D. Trumpo pasiūlytas Rexas Tillersonas.

Anot „The Washington Post“ apžvalgininko, toks akivaizdus valdančiųjų institucijų tuštėjimas verčia sunerimti, nes atsilaisvinančias vietas turi užimti darbą departamente išmanantys ir patirties turintys specialistai.

D. Wade‘as taip pat mano, kad šie atsistatydinimai nežada nieko gero, nes netenkama specialistų, kuriuos labai sunku pakeisti.