Kalbėdamas pastebimai griežtesniu tonu, B.Obama sakė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai kovoja su „Islamo valstybės“ ekstremistais Irake ir Sirijoje, bet pripažino, kad pažanga turėtų būti spartesnė.

„Smogiame ISIL (IS) smarkiau negu bet kada“, – pabrėžė B.Obama, antrąkart kreipdamasis po išpuolio Kalifornijos mieste San Bernardine, kuris atrodo įkvėptas „Islamo valstybės“ ir sukėlė klausimų dėl valstybės vadovo strategijos.

„Kai suspausime jos širdį, ISIL taps sunkiau pumpuoti savo terorą ir propagandą likusiam pasauliui“, – B.Obama tvirtino po susitikimo Pentagone su kariuomenės vadais ir nacionalinio saugumo patarėjais.

Prezidentas išvardijo aštuonis „Islamo valstybės“ veikėjus, nukautus per koalicijos operacijas, ir paskelbė griežtą perspėjimą kitiems.

„ISIL lyderiai negali pasislėpti, o mūsų kita žinia jiems yra paprasta: „Dabar jūsų eilė“, – sakė jis.

B.Obama sakė, kad JAV specialiosios pajėgos dabar veikia Sirijoje ir padeda vietos grupėms spausti „Islamo valstybės“ paskelbtą „sostinę“ ar Raką.

Barackas Obama

Jis pridūrė, kad Irako pajėgos ruošiasi atkovoti Ramadžio miestą, kad „apsuptų Faludžą ir atkirstų ISIL aprūpinimo kelius, vedančius į Mosulą“.

Pasak B.Obamos, Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai pradėjo antskrydžius prieš džihadistų „naftos infrastruktūrą, sunaikindami šimtus jų benzinvežių, gręžinių ir perdirbimo įmonių“.

„Nuo vasaros ISIL nesurengė nei vienos sėkmingos puolamosios operacijos nei Sirijoje, nei Irake“, – pažymėjo jis.

Dar prieš gruodžio 2-ąją San Bernardine įvykdytą išpuolį, per kurį musulmonai sutuoktiniai nužudė 14 žmonių, apklausos rodė, kad daugiau negu 60 proc. amerikiečių nepritaria B.Obamos strategijai prieš „Islamo valstybę“ ir platesnes teroristines grėsmes.

Kaip rodo pirmadienį paskelbti dienraščio „The Wall Street Journal“ ir televizijos NBC apklausos rezultatai, amerikiečiai dabar laiko nacionalinį saugumą didžiausiu prioritetu.

Ta pati apklausa atskleidė, kad B.Obamos darbo vertinimai nusmuko iki žemiausio lygio šiais metais 43 procentų.

Šiuo atžvilgiu padėtis smarkiai pasikeitė, lyginant su B.Obamos pirmąja kadencija Baltuosiuose rūmuose, kai jis buvo giriamas už įsakymą surengti itin rizikingą specialiųjų pajėgų operaciją, per kurią buvo nukautas džihadistų judėjimo „al Qaeda“ vadovas Osama bin Ladenas.

Kaip ir per savo kreipimąsi į tautą, paskelbtą iš Ovalinio kabineto prieš savaitę geriausiu eterio laiku, B.Obama pirmadienį nesiūlė jokių politikos pokyčių pastangose įveikti „Islamo valstybę“.

„Pripažįstame, kad pažanga turėtų žengti sparčiau“, – sakė jis.

B.Obama sakė palaikantis daugiakryptę strategiją – aviacijos smūgius, specialiųjų pajėgų operacijas, finansines sankcijas ir diplomatinius veiksmus.