Abi šios iš Šiaurės Irako kilusios jazidų moterys buvo pagrobtos ir išnaudotos vadinamosios „Islamo valstybės". N. Murad pavyko ištrūkti 2014 m. lapkritį, L. Adži Bašar - 2016 m. balandį. Šiuo metu jos gyvena Vokietijoje, kur abi ėmėsi aktyvios veiklos, kad pasaulis sužinotų apie jazidų bendruomenės kančias.

„Tikiu, kad galiu būti aukų balsas. Sacharovo premija suteikia man jėgų ir todėl nusprendžiau tapti balsu tų, kurie neturi balso", - sakė L. Aji Bashar. Ji pridūrė, jog daugiau nei 3,5 tūkst. vaikų ir moterų tebėra „Daesh" įkaitai, paversti vergais. Emocingoje kalboje laureatė pasakojo apie baisias kančias, kurias patyrė būdama „Daesh" (vadinamosios „Islamo valstybės") nelaisvėje.

„Daesh" ir ekstremistai [...] liepė pasirinkti - priimti islamą arba mirti", - pasakojo N. Murad Basee, prisimindama tą dieną, kai buvo paversta sekso verge, o dauguma jos šeimos narių - nužudyti. Laureatė ragino pradėti tarptautinį baudžiamąjį persekiojimą už jazidų genocidą. Kartu ji kvietė sukurti Irake apsaugos zonas jazidams ir kitoms mažumoms, o jei tai nepavyktų - priimti perkeltus jazidus Europoje, panašiai, kaip Europos šalys priimdavo genocido aukas Antrojo pasaulio karo metais. „Europa yra humaniškumo simbolis, ir šiandien ji tai patvirtino", - pažymėjo N.Murad Basee .

„Jos išgyveno nelaisvę, neapsakomą žiaurumą ir tremtį. Jos įveikė baimę ir skausmą. Galiausiai rado prieglobstį bei apsaugą Europoje ir kovoja už paliktus nuošalyje, už teisingumą ir prieš nebaudžiamumą", - kalbėjo Europos Parlamento (EP) pirmininkas Martinas Schulzas. Jis ragino Tarptautinį baudžiamąjį teismą ištirti „Daesh" nusikaltimus ir priminė Europos pareigą ginti persekiojamus žmones. „Mes, kaip demokratinė bendruomenė, gyvenanti turtingesniuose pasaulio regionuose, ne visada išdrįstame pasiūlyti jiems apsaugą. Tai gėdinga ir netoleruotina", - pažymėjo EP pirmininkas, įteikdamas apdovanojimą Irako jazidėms.

M. Schulzas taip pat pasveikino kitus du šių metų Sacharovo premijos finalininkus - Turkijos žurnalistą Caną Dundarą ir Krymo totorių lyderį Mustafą Džemiliovą, kurie taip pat dalyvavo premijos įteikimo ceremonijoje. Sacharovo premiją už minties laisvę Europos Parlamentas kasmet teikia su priespauda ir neteisybe kovojantiems žmogaus teisių gynėjams. Laureatas gauna 50 tūkst. eurų apdovanojimą.