Vis didėjant įtampai dvišaliuose Maskvos ir Londono santykiuose Th. May apkaltino Rusiją surengus „begėdišką ir neapgalvotą ataką prieš Jungtinę Karalystę“.

„Šiandien su savo kolegomis kelsiu šį klausimą, nes aišku, kad Rusijos grėsmė nepripažįsta sienų, o incidentas Solsberyje išties buvo Rusijos agresijos prieš Europą ir savo artimas kaimynes nuo vakarų Balkanų iki Artimųjų Rytų modelio dalis“, – Briuselyje žurnalistams sakė premjerė.

Britų premjerė siekia vieningo ES lyderių pasmerkimo Maskvai dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo. Ekspertai nustatė, kad buvęs dvigubas agentas ir jo duktė kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste buvo paveikti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Britanija kaltina Maskvą dėl tos atakos ir pavadino Rusiją augančia grėsme Vakarų demokratijoms. Rusija kategoriškai neigia visus jai metamus kaltinimus.

Britanija praėjusią savaitę iš šalies išsiuntė 23 rusų diplomatus ir įšaldė aukšto lygio kontaktus su Rusija.

Kremlius, reaguodamas į Londono veiksmus, taip pat paskelbė išsiunčiantis 23 britų diplomatus ir stabdantis Britų tarybos veiklą Rusijoje.

Bendrijos narių užsienio reikalų ministrai jau išreiškė „tvirtą solidarumą“ su Britanija, tačiau Th. May nori, kad Briuselyje susirinkę ES lyderiai paskelbtų griežtą ir konkretų pareiškimą prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Europos politikų ir lyderių nuomonės šiuo klausimu yra gana skirtingos.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė visiškai remianti Britaniją ir teigė svarstanti, ar išsiųsti iš šalies Rusijos diplomatų dėl atakos Solsberyje.

Vokiečių politikas Manfredas Weberis, didžiausios Europos Parlamento frakcijos lyderis, sakė, kad V. Putinas „nori destabilizuoti Europos idėją, Europos bendradarbiavimą, todėl negalime būti naivūs, turime būti stiprūs“.

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras savo ruožtu kalbėjo atsargiau. Jis sakė, kad „turime išreikšti solidarumą su JK, Britanijos žmonėms, tačiau tuo pat metu turime ištirti (incidentą)“.

Liuksemburgo premjeras Xavier Bettelis, buvęs baudžiamųjų bylų advokatas, sakė pirmiausia norįs išgirsti, ką pasakys Th. May.

„Laikausi principo pirmiausia pasiklausyti, o tada priimti sprendimą“, – pareiškė jis.

ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas šią savaitę pareiškė, kad Europa privalo „stiprinti savo parengtį būsimoms atakoms“.

Tuo tarpu Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris, išsiuntęs Rusijos prezidento rinkimus vėl laimėjusiam V. Putinui sveikinimo telegramą, supykdė britų pareigūnus.

Rinkimų stebėtojai tvirtina, kad balsavimas Rusijoje vyko nesilaikant taisyklių, o valstybinė žiniasklaida skyrė pernelyg daug dėmesio V. Putinui.

Dėl Solsberio atakos Londono ir Maskvos santykiai nusmuko į žemiausią lygį nuo Šaltojo karo laikų.

JK užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas trečiadienį situaciją, kad Rusijos prezidentui teko garbė surengti Pasaulio futbolo čempionatą, pavadino pasišlykštėtina. Rusija savo ruožtu atkirto, kad B. Johnsonas „apnuodytas neapykantos ir pagiežos nuodais.“

B. Johnsonas sutiko su vienu Leiboristų partijos parlamentaru, palyginusiu šią vasarą Rusijos rengiamą Pasaulinį futbolo čempionatą su 1936 metų olimpinėmis žaidynėmis, tuomečio nacistinės Vokietijos lyderio Adolfo Hitlerio panaudotomis politiniams tikslams.

„Tai yra visiškai šlykštus pareiškimas, nes jis nedera bet kurios šalies užsienio reikalų ministrui. Be abejo, jis yra įžeidžiantis ir nepriimtinas“, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)