Baltieji rūmai nurodė, kad „Europos padrąsinimo iniciatyva“ (European Reassurance Initiative), kuriai turėtų pritarti Kongresas, taip pat numato išplėsti JAV ir Vakarų šalių karinį bendradarbiavimą su NATO nepriklausančiomis valstybėmis, tokiomis kaip Ukraina, Gruzija ir Moldova, padedant stiprinti jų gynybos pajėgumus.

B.Obama paskelbė šį pasiūlymą po susitikimo su Lenkijos prezidentu B. Komorowskiu.

Jeigu šiam B.Obamos planui bus pritarta, jis bus konkrečiausias jo žingsnis siekiant nuraminti sąjungininkes Rytų Europoje ir parodyti Rusijai, kad JAV tvirtai reaguos į jos veiksmus dėl Ukrainos.

Baltųjų rūmų pareiškime pažymima, kad JAV „naujesnės sąjungininkės“ Rytų Europoje yra „labai susirūpinusios dėl Rusijos (įvykdytos) Krymo okupacijos ir bandymo (jį) aneksuoti, ir kitų provokacinių veiksmų Ukrainoje“.

Pagal šią inciatyvą būtų rengiama daugiau pratybų, mokymų ir intensyvinamios iš JAV į Europą siunčiamų oro bei sausumos pajėgų rotacinės misijos.

Be to, į Ryų Europos šalis būtų pasiųstos JAV planuotojų grupės ir būtų parengti konkursai įrangai įsigyti bei gerinti infrastruktūrai, kuri galėtų būti naudojama sparčiam NATO pajėgų dislokavimui.

Pareiškime nurodoma, kad pagal šį planą būtų suintensyvintas "JAV ir NATO karinių jūrų pajėgų dislokavimas, įskaitant pastovesnį dislokavimą Juodojoje ir Baltijos jūrose“.

Baltieji rūmai taip pat nurodė, kad be siūlomo plano Vašingtonas taip pat persvarstys savo pajėgų buvimą Europoje „atsižvelgdamas į naujus saugumo iššūkius šiame žemyne“.

Tačiau Baltieji rūmai perspėjo, kad pakartotinis persiorientavimas į Europą, kurioje JAV pajėgos buvo sumažintos pasibaigus Šaltajam karui", negali būti vykdomas Amerikos karinės galios Azijos ir Ramiojo vandenyno regione sąskaita, "iš naujo subalansuojant" pajėgas.

Paragino Rusiją liautis naudojus agresiją

„Žinoma, Rusija – tai galinga, didelė ir talentingų žmonių pilna valstybė. Tačiau iš istorijos išmokome, ir niekas to nesupranta geriau už lenkus, kad pagrindinės suverenumo, tautos apsisprendimo laisvės taisyklės – tai taikos ir saugumo Europoje pamatai. (…) Manome, kad ukrainiečiai turi turėti galimybę spręsti savo ateitį neveikiami smogikų, finansuojamų iš išorės“, - B. Obamą cituoja portalas Gazeta.pl.

Pasak Lenkijos prezidento B. Komorowskio, NATO šalys suinteresuotos bendradarbiavimu su Rusija, tačiau norint bendradarbiavimo NATO-Rusijos lygmenyje būtina, kad „Rusija išsižadėtų agresijos prieš savo kaimynus“.

B. Obama patikino, jog Vašingtonas nėra suinteresuotas kelti grėsmę Rusijai, skelbia "Reuters".

Prezidentas taip pat įspėjo, jog įsiverždama į Ukrainos Krymo pusiasalį, Maskva pamynė Vakarų pasitikėjimą Rusija, o jam atkurti prireiks nemažai laiko ir pastangų.

Bendroje spaudos konferencijoje su Lenkijos prezidentu B. Komorowskiu JAV prezidentas informavo paruošęs papildomų ekonominių sankcijų Rusijai, jei ši ir toliau destabilizuos padėtį Rytų Ukrainos regionuose.

B. Obama: JAV įsipareigojimas – šventas ir neliečiamas

JAV prezidentas B. Obama antradienį vos atskridęs į Lenkiją pareiškė, kad JAV įsipareigojimas Rytų Europai dėl jos saugumo, kilus krizei dėl Ukrainos, yra „šventas ir neliečiamas“.

„Mūsų įsipareigojimas dėl Lenkijos saugumo, taip pat ir dėl mūsų sąjungininkų centrinėje ir Rytų Europoje saugumo, yra kertinis mūsų pačių saugumo akmuo ir yra šventas ir neliečiamas“, – pareiškė B.Obama, susitikęs su JAV ir Lenkijos naikintuvų F-16 pilotais, dalyvaujančiais bendrose patruliavimo misijose.

Angare Varšuvos oro uoste B.Obama sakė, jog jam ypatinga garbė lankytis Lenkijoje, jai švenčiant „25-ąsias lenkų demokratijos atgimimo metines“.

Jis pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos ir NATO kilus Ukrainos krizei padidino savo saugumo įsipareigojimus Lenkijai, ir sakė, kad vėliau antradienį ketina paskelbti apie didesnius išteklius Rytų Europos saugumui.

B.Obamos kelionę Europoje, kur jis taip pat lankysis Belgijoje ir Prancūzijoje, amerikiečių pareigūnai vadina siekiu dar kartą patvirtinti JAV saugumo garantijas ir dar kartą patikinti sąjungininkes, sunerimusias dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis B.Obamai pasakė, kad už abiejų lyderių stovėjusių naikintuvų F-16 pavadinimo raidė „F“ reiškia ir „kovotoją“ (angl. „fighter“), ir „laisvę“ (angl. „freedom“).

„Lenkijos saugumas ir viso regiono saugumas taip pat glūdi bendradarbiavime su JAV, – sakė B.Komorowskis. – Tai taip pat yra Amerikos karių buvimas Lenkijos teritorijoje tokiu metu, kai visi mes patiriame krizę, kuri kilo prie Lenkijos sienos, prie NATO sienos, Ukrainoje“.

B. Komorovskis: susitikimas su B. Obama patvirtino regiono saugumo garantijas

"Šiandien įvykusios derybos patvirtino mūsų regiono saugumo garantijas, jos taip pat atspindėjo bendras pastangas didinti Šiaurės Atlanto aljanso vaidmenį, reikšmę ir galią”, - pareiškė antradienį Lenkijos prezidentas B. Komorowskis po susitikimo su JAV prezidentu B. Obama.

Pasak Lenkijos valstybės vadovo, JAV prezidento vizitas "tuo metu, kai su nerimu stebime įvykius už rytinės Lenkijos sienos, už rytinės NATO sienos ir rytinės ES sienos, Ukrainoje, tai - didžiulis džiaugsmas ir didelė viltis”.

B. Komorovskis taip pat pabrėžė, jog džiugu priimti B. Obama pažymint 25-ąsias metines nuo to laiko, kai Lenkija atgavo laisvę.