B.Obama sakė, kad Rusija buvo „konstruktyvi partnerė Vienoje, mėginant sukurti politinį pereinamąjį procesą“, turėdamas omenyje tarptautines derybas Austrijos sostinėje.

Tačiau jis perspėjo, kad išlieka nesutarimų dėl Sirijos prezidento Basharo al Assado ateities ir Maskvos dabartinių pastangų jį apginti.

„Aišku, kad yra kabliukas – tai yra, Maskva tebėra suinteresuota palikti Assadą valdžioje“, – aiškino B.Obama, tačiau pridūrė: „Šie nesutarimai neužkirto mums kelio svarstyti, kaip galėtume organizuoti paliaubas.“

B.Obama taip pat išreiškė viltį, kad Rusija gali savo sutelkti savo karinius veiksmus ne B.al Assadui ginti, o „Islamo valstybei“ atakuoti.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybė antradienį apkaltino džihadistus praeitą mėnesį susprogdinus Egipte Rusijos lainerį. Per tą katastrofą žuvo visi 224 lėktuve buvę žmonės.

„Per savo pradinį karinį įsikišimą Sirijoje jie buvo labiau susitelkę į prezidento Assado palaikymą“, – konstatavo B.Obama.

„Jeigu jis (V.Putinas) iš tikrųjų nukreiptų savo ir savo kariuomenės dėmesį į tai kas yra pagrindinė grėsmė – ISIL, tai būtų, ką mes norime pamatyti“, – pabrėžė B.Obama, naudodamas kitą tos grupuotės akronimą.

„Mes palauksime ir pamatysime, ar Rusija skirs daugiau dėmesio ISIL taikiniams. Jeigu ji tai padarys, mes tai sveikinsime“, – sakė jis.

B.Obama šiuos komentarus išsakė per susitikimą Maniloje su Filipinų prezidentu Benigno Aquino.

S. Lavrovas: Assado pasitraukimas neturėtų būti išankstinė sąlyga

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, jog Maskva tikisi, kad po virtinės teroro išpuolių Paryžiuje Vakarai liausis sieti kovą su „Islamo valstybe“ ir klausimą dėl Sirijos prezidento Basharo al Assado tolesnio likimo.

„Dabar, mano nuomone, jau nebėra jokių abejonių, kad tiesiog nepriimtina kelti išankstines sąlygas mūsų jėgų suvienijimui kovoje su teroristais, pirmiausia, iš vadinamosios „Islamo valstybės“, kuri, žinoma, tikrai nėra islamiška. Ir mūsų bendras tikslas - užkirsti kelią jai tapti valstybe“ , - sakė ministras žurnalistams.