H.Rouhani sakė, kad „geriausias sprendimas yra organizuoti laisvus ir teisingus rinkimus Sirijoje“ ir kad kai tik balsai bus atiduoti, „mes visi turėtume sutikti“ su rezultatais.

Iranui nebuvo leista dalyvauti Šveicarijoje vykstančiose derybose dėl Sirijos pilietinio karo užbaigimo.

Jokia išorės šalis ar galia neturėtų spręsti už Sirijos žmones ir Siriją kaip valstybę“, - sakė H.Rouhani Pasaulio ekonomikos forume Davose.

Irano prezidentas nurodė, kad jo šalis nori plėsti santykius su kaimynėmis, pirmiausia – prekybinius, ir kad santykiai su Europa bus „normalizuoti“.

H.Rouhani atkreipė dėmesį į centrinį Irano vaidmenį dėl Artimųjų Rytų saugumo ir sakė nematantis „kliūčių“ ryškėjančiam Irano susitarimui branduoliniu klausimu.

Sako siekiantis „konstruktyvaus angažavimosi“ su tarptautine bendrija

Iranas veda derybas su Amerika, kurios yra dalis „konstruktyvaus angažavimosi“ su tarptautine bendrija, ir siekia, kad Vašingtonas veiksmais patvirtintų savo žodžius, pareiškė šiitiškos respublikos prezidentas H. Rouhani.

Prezidentas, kalbėdamas Pasaulio ekonomikos forume Davose, taip pat sakė, kad santykiai su Europa normalizuosis, kai bus įgyvendintas laikinasis susitarimas dėl Irano branduolinės programos.

Šią savaitę įsigaliojusiame susitarime, kurį Iranas sudarė su šešiomis galingosiomis pasaulio valstybėmis, tarp jų JAV, numatyta, kad šalis pusmečiui sustabdys savo urano sodrinimo programą mainais į tarptautinių sankcijų sušvelninimą.

„Skelbiu, kad vienas iš teorinių ir praktinių mano vyriausybės prioritetų yra konstruktyvus angažavimasis su pasauliu“, – sakė I.Rouhani.