Visi šie incidentai įvyko trečiadienį Persijos įlankoje. Ankstesnę dieną įvyko dar vienas panašus įvykis, kai grupė Irano karinių laivų, atidengusių savo ginklus, dideliu greičiu praplaukė šalia dviejų JAV raketinių minininkų.

Labiausiai įtemptas momentas per tris trečiadienio incidentus įvyko, kai Irano revoliucinės gvardijos korpuso laivas manevravo šalia dviejų JAV patrulinių laivų – „USS Squall“ ir „USS Tempest“.

Nors buvo daug kartų perspėtas per radiją ir per garsiakalbį, Irano laivas artėjo ir atsidūrė arčiau negu už 200 metrų nuo vieno iš amerikiečių laivų, naujienų agentūrai AFP sakė JAV 5-ojo laivyno atstovas komandoras Billas Urbanas.

„Esant tai padėčiai buvo smarkiai padidėjęs susidūrimo pavojus, – pabrėžė jis. – Galiausiai „Squall“ paleido tris įspėjamuosius šūvius iš savo .50 kalibro kulkosvaidžio; tai paskatino Irano laivą pasukti tolyn.“

Per anksčiau trečiadienį įvykusį incidentą trys Irano laivai triskart praplaukė priešais „Tempest“, už maždaug 600 metrų nuo jo pirmagalio, sukeldami galimo susidūrimo pavojų, aiškino B. Urbanas.

Trečiame incidente dalyvavo valdomomis raketomis apginkluotas eskadrinis minininkas „USS Stout“. Pasak B. Urbano, vienas ankstesniame incidente dalyvavęs Irano laivas atliko „nesaugų perėmimą“, kirtęs „Stout“ kursą arti jo pirmagalio.

V. Urbanas pabrėžė, kad visi trys trečiadienio incidentai įvyko tarptautiniuose vandenyse Persijos įlankos šiaurinėje dalyje.

Antradienį keturi Irano laivai, atidengę savo ginklus, praplaukė arti dviejų JAV valdomomis raketomis apginkluotų eskadrinis minininkų Ormūzo sąsiauryje, o tas priartėjimas buvo „nesaugus ir neprofesionalus“, pareiškė Pentagonas.

Minininkas „USS Nitze“ paleido įspėjamąsias signalines raketas, įjungė sireną ir nesėkmingai mėgino susisiekti su Irano laivais, sakė pareigūnai.

Tąsyk „Nitze“ plaukė kartu su minininku „USS Mason“.

Kai buvo paklaustas apie antradienį įvykusį incidentą, Irano gynybos ministras Hosseinas Dehghanas sakė, kad jo šalies „karinių jūrų pajėgų daliniai įpareigoti užtikrinti šalies saugumą jūrose ir Persijos įlankoje“.

Vienas gynybos pareigūnas sakė AFP, kad praeitais metais įvyko daugiau kaip 300 incidentų tarp JAV ir Irano karo laivų, o per šių metų pirmąją pusę tokių incidentų buvo daugiau kaip 250.

10 proc. tų incidentų buvo pripažinti nesaugiais ir neprofesionaliais, sakė pareigūnas.

Sausį Irano karinės jūrų pajėgos trumpam sulaikė dviejų JAV patrulinių laivų įgulas, kai šie laivai dėl virtinės klaidų įplaukė į Irano teritorinius vandenis.

Dešimt amerikiečių jūrininkų nepraėjus parai buvo paleisti.