Naujausios žvalgybos ataskaitos atskleidžia, jog Iranas atnaujino pastangas apginkluoti radikalųjį „Hamas“ judėjimą Gazoje. Po Irano islamo revoliucijos gvardijos „Quds“ pajėgų atstovų, Sudano valdžios pareigūnų ir „Hamas“ lyderių derybų, vykusių dar šiais metais, Iranas išnuomojo kelis „Boeing 747“ krovinius lėktuvus, padėsiančius per Sudaną gabenti ginklus „Hamas“.

Remiantis tuomet pasiekto susitarimo nuostatomis, ginklai keliauja iš Teherano į Sirijos sostinę Damaską, o tada iš Damasko siunčiami į Chartumą. Iš ten sausuma jie keliauja per Sudaną į Gazą – tenka kirsti Egiptą ir Sinajaus dykumą.

Dabar atrodo, jog Iranas ginklus bando siųsti ir „Hezbollah“ –ištikimiems maištininkams, veikiantiems pietų Libane. 2006 metais „Hezbollah“ ir Izraelis buvo įsivėlę į karinį konfliktą. Sirijos prezidentas Basharas al Assadas, artimas „Hezbollah“ sąjungininkas, pats bandantis bet kokia kaina išsilaikyti valdžioje, Iranui itin svarbus kaip garantas, jog „Hezbollah“ konflikto su Izraeliu atnaujinimo atveju turės bus pakankamai pasirengusi.

Izraelį ir Iraną kankina savi nesutarimai. Žydų valstybė nuolat grasina neleisianti Teheranui gamintis branduolinio ginklo. Regione tvyrant tokiai įtampai, Iranas nusprendė, jog galimam konfliktui su Izraeliu privalo kaip reikiant pasirengti. O kas darytų didžiausią spaudimą žydų valstybei, jeigu ne pagrindinių Irano sąjungininkų – „Hamas“ ir „Hezbollah“ – ginklavimas.