Teheranas gali „per kelias valandas“ nutraukti susitarimą, jei Vašingtonas tęs savo „sankcijų ir prievartos“ politiką, pareiškė Irano prezidentas Hassan Rouhani antradienį savo kalboje parlamente, kurią transliavo televizija. JAV prezidentas Donaldas Trumpas esą parodė pasauliui, kad jis „nėra geras partneris“, informuoja agentūra AFP.

H. Rouhani apkaltino JAV pakartotinai nusižengus savo pažadams dėl branduolinio susitarimo. JAV, pasak jo, nebėra „patikimas derybų partneris“.

D. Trumpas yra aršus 2015 metais pasirašyto tarptautinio branduolinio susitarimo su Iranu kritikas. Sausį jam stojus prie Baltųjų rūmų vairo, santykiai tarp JAV ir Irano smarkiai pablogėjo. JAV nuo tada keliskart skelbė naujas sankcijas Iranui.

Branduolinį susitarimą su Iranu 2015 metais pasirašė penkios veto teisę turinčios JT narės ir Vokietija. Jis įpareigoja Teheraną smarkiai sumažinti urano sodrinimą ir leisti sugriežtintą tarptautinę kontrolę. Mainais už tai turėtų būti palaipsniui atšauktos šaliai paskelbtos sankcijos.