JT atstovas spaudai Martinas Nesirky sakė, kad organizacijos generalinis sekretorius Ban Ki-moonas „labai nusivylęs“ Irano pareiškimais, kuriuose atmetamas galingųjų valstybių priimtas 2012-ųjų komunikatas dėl karo užbaigimo Sirijoje.

„Atsižvelgdamas į tai, kad jis (Iranas) pasirinko nepripažinti šio pamatinio susitarimo, jis (generalinis sekretorius) nusprendė, kad vienos dienos susitikimas Montrė vyks nedalyvaujant Iranui“, – sakė M.Nesirky spaudos konferencijoje.

Ban Ki-moonas sekmadienį netikėtai pakvietė Iraną į Sirijos taikos konferencijos atidarymą, kuris trečiadienį vyks šiame Šveicarijos mieste.

Prieš pat pastarąjį JT pareiškimą Irano pasiuntinys organizacijoje Mohammadas Khazaee patvirtino Teherano vyriausybės poziciją, kad ji nepripažįsta 2012 metų birželį Ženevoje priimto komunikato dėl Sirijos.

„Iranas visada pasisakė už tai, kad būtų ieškomas politinis šios krizės sprendimas“, – sakoma ambasadoriaus paskelbtame pareiškime.

„Tačiau Irano Islamo Respublika nesutinka su jokiomis išankstinėmis sąlygomis dėl jos dalyvavimo Ženevos 2-ojoje konferencijoje“, – pažymėjo M.Khazaee.

„Jei Irano dalyvavimo sąlyga yra pritarimas Ženevos 1-osios konferencijos komunikatui, Iranas nedalyvaus Ženevos 2-ojoje konferencijoje“, – nurodė Irano pasiuntinys.

Sirijos opozicija sako dalyvausianti taikos derybose, jei ten nebus Irano

Sirijos didžiausias opozicinis judėjimas pirmadienį vėlai vakare patvirtino, jog dalyvaus šią savaitę Ženevoje vyksiančioje Sirijos taikos konferencijoje, kai Jungtinės Tautos atšaukė kvietimą į šį susitikimą Iranui, kuris yra pagrindinis Damasko režimo sąjungininkas.

Sirijos nacionalinė koalicija savo pareiškime nurodė, jog „sveikina Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pono Ban Ki-moono sprendimą atšaukti kvietimą Iranui, nes ji neįvykdė dalyvavimo Ženevos 2-ojoje konferencijoje sąlygų“.

Dėl šios priežasties koalicija „patvirtina, jog dalyvaus“ derybose, kuriose bus tariamasi dėl „politinės pereigos“.

Sirijos nacionalinė koalicija laikosi griežtos pozicijos, kad dabartinis valstybės vadovas Basharas al Assadas privalo pasitraukti iš valdžios.

Rusija: sprendimas neleisti Iranui dalyvauti Sirijos derybose yra „klaida“

Rusija antradienį pareiškė, kad beprecedentis Jungtinių Tautų sprendimas neleisti Iranui dalyvauti šią savaitę Šveicarijoje vyksiančioje Sirijos taikos konferencijoje yra „klaida“, metanti šešėlį šios pasaulinės organizacijos reputacijai.

Tuo pat metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas stengėsi nesuteikti didelės reikšmės šiam įvykiui, pareiškęs, jog trečiadienį Šveicarijos Montrė mieste rengiama konferencija tėra „vienos dienos renginys“.

„Tai, žinoma, klaida, – sakė S.Lavrovas žurnalistams. – Tačiau jokia katastrofa neįvyko“.

„Bet kokiu atveju kalbama tik apie vienos dienos renginį sausio 22-ąją, į kurį pakviesta apie 40 užsienio reikalų ministrų iš įvairių valstybių, įskaitant labiausiai nutolusius regionus“, – pabrėžė Rusijos diplomatijos vadovas.

„Žinoma, nepaisant iš esmės ceremonialinio šio renginio pobūdžio, tai, kad 40 valstybių sąraše nėra Irano, negali nekelti klausimų“, – sakė S.Lavrovas.

Iranas: JT kvietimą į derybas dėl Sirijos atšaukė „spaudžiamos“

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas antradienį sakė, kad Jungtinės Tautos (JT) kvietimą Teheranui dalyvauti labai laukiamose taikos derybose dėl Sirijos staiga atšaukė „spaudžiamos“.

„Apgailestaujame, kad generalinis sekretorius Ban Ki-moonas spaudžiamas atšaukė kvietimą“, - sakė M.J.Zarifas, kurį citavo naujienų agentūra ISNA.

Izraelis: Irano „karinė branduolinė programa“ bus sustabdyta

Irano branduoliniai siekiai „bus sustabdyti“, pareiškė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu antradienį, kitą dieną po sankcijas Teheranui sušvelninančios branduolinės sutarties įsigaliojimo.

„Irano karinė branduolinė programa turi būti sustabdyta ir Irano karinė branduolinė programa bus sustabdyta“, – sakė jis žurnalistams Jeruzalėje.

Izraelis jau seniai perspėjo, kad branduolinis Iranas kelia grėsmę Izraelio valstybės egzistavimui ir neatmeta, jog galimas karinis smūgis, kuris galėtų padėti išvengti šios grėsmės.

Pirmadienį B.Netanyahu pareiškė, kad vadinamasis Ženevos susitarimas „netrukdo“ Teheranui laikytis savo siekio – tęsti branduolinį ginklavimąsi.

„Branduolinį ginklą turintis Iranas keltų pavojų ne tik Izraeliui – jis kels grėsmę mūsų regiono taikai ir saugumui“, – B.Netanyahu sakė antradienį spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir jo Kanados kolega Stephenas Harperis.

„Prasidėtų branduolinio ginklavimosi varžybos Artimuosiuose Rytuose, kurie virstų branduoline parako statine“, – sakė B.Netanyahu.