„Apgailėtina, kad sąraše yra piliečiai tų šalių, kurios niekada nedalyvavo jokiame teroro išpuolyje prieš JAV, tačiau jie yra baudžiami už teroro veiksmus, kuriuos įvykdė piliečiai kitų į šį sąrašą net neįtrauktų šalių“, – sakė ministras.

Draudimas keliauti „nepadeda, jis nepadidina jokio asmens saugumo“, – sakė ministras žurnalistams po susitikimo su Vokietijos užsienio reikalų ministru Sigmaru Gabrieliu Berlyne.

„Problema yra ta, kad kai kam terorizmas ir terorizmo palaikymas matuojamas pinigų kiekiu ginklams pirkti iš JAV, iš tikrųjų į terorizmą neįsitraukus“, – taip netiesiogiai J. Zarifas kaltina regis Saudo Arabiją.

Keletas iš Rugsėjo 11-osios teroro aktų Jungtinėse Valstijose buvo Saudo Arabijos piliečiai.

D.Trumpas per pirmąją savo prezidentinę kelionę užsienin aplankė Saudo Arabiją ir patvirtino pluoštą sandorių dėl ginklų pardavimo už beveik 110 mlrd. JAV dolerių.

Vienas žinomas Irano įstatymų leidėjas taip pat pasmerkė Aukščiausiojo Teismo sprendimą iš dalies grąžinti D.Trumpo imigracijos draudimą, kuris, pasak jo, yra „akivaizdus“ 2015 metais Teherano ir pasaulio galingųjų valstybių pasirašyto susitarimo pažeidimas.

Parlamento nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komiteto atstovas Hosseinas Naghavi Hosseini sakė, kad šio draudimo sugrąžinimas yra „naujas suvaržymas po branduolinės sutarties pasirašymo ir yra laikomas akivaizdžiu šio susitarimo pažeidimas“.

Pasak H.N. Hossini, kurį antradienį citavo naujienų agentūra IRNA, pagal šią sutartį, ją pasirašiusioms šalims, tarp jų ir JAV, draudžiama imtis naujų arba atnaujinti senas sankcijas Iranui. Tačiau jis nepaaiškino, kaip tai yra susiję su imigracijos draudimu.

JAV Aukščiausiasis Teismas laikinai leido taikyti kiek apkarpytą Donaldo Trumpo administracijos įsaką dėl draudimo į šalį įvažiuoti šešių musulmoniškų šalių piliečiams: Irano, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno.

Be kita ko, Teismas nurodė, kad šio draudimo negalima taikyti žmonėms, turintiems asmeniškų ryšių su JAV, kaip pavyzdį minėdamas užsieniečius, norinčius aplankyti savo artimuosius ar studentus, priimtus į JAV universitetus.