Irako Kurdistanas apima tris šalies provincijas, kurioms vadovauja autonominė regiono vyriausybė, taip pat turinti atskiras saugumo tarnybas.

Irako kurdai linkę palaikyti nepriklausomos valstybės idėją, bet šis projektas veikiausiai susidurs su daugybe vidinių ir išorinių iššūkių, kurie kels grėsmę besikuriančios valstybės gyvavimui.

Regiono valdžios pranešimas, kad referendumas vyks „Kurdistano regione ir Kurdistano vietovėse, esančiose už regiono administracijos ribų“, pabrėžė vieną iš svarbiausių problemų.

Pranešime tokiu būdu užsimenama apie kelias šiaurinės teritorijos dalis, įskaitant ir naftos turtingą Kirkuko provinciją. Į šias vietoves pretenzijas reiškia ir kurdai, ir Bagdadas.

Bagdadas tikrai prieštarautų, kad trys Irako provincijos atsiskirtų ir sudarytų nepriklausomą Kurdistano valstybę, bet pasipriešinimas būtų dar didesnis, jeigu kurdai mėgintų prisijungti ir minėtą ginčijamą teritoriją.

Šalies viduje kurdai smarkiai nukentėjo dėl žemų naftos kainų, nes didžioji dalis jų regiono vyriausybės biudžeto finansuojama lėšomis, gautomis už parduotus energetikos išteklius.

Be to, kurdų nepriklausomybės idėja turi daug priešininkų, o patys Irako kurdai yra taip smarkiai susiskaldę politiškai, kad nauja valstybė dėl tokių nesutarimų veikiausiai būtų tiesiog paralyžiuota.

Be kita ko, kurdų nepriklausomybės idėjai prieštarauja ir Irako kaimynės Turkija, Sirija ir Iranas. Šiose šalyse kurdai irgi sudaro nemažą gyventojų dalį, todėl jos gali priešintis Irako kurdų atsiskyrimui, baiminantis, kad padidės palaikymas jų pačių separatistiniams judėjimams.