„Esu pakeliui į Kaire vyksiantį susitikimą su Arabų Lyga po teigiamų derybų su prezidentu al Assadu“, - sakė Irako patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Falahas al Fayadhas said.

„Mes išaiškinome Irako poziciją“, - pridūrė jis, nurodęs, jog Bagdadas pageidauja taikaus šio konflikto sprendimo, kuriame būtų atsižvelgta į „Sirijos žmonių valią demokratinių pokyčių rėmuose“.

F. Fayadhas sakė, kad jo vyriausybė taip pat siekia apriboti „užsienio kišimąsi“ ir išvengti konflikto tarp religinių bendruomenių kaimyninėje šalyje.

Irako premjeras Nuri al Maliki sakė agentūrai AFP ketvirtadienį, kad Bagdadas nori paskatinti dialogą tarp Sirijos opozicijos ir Damasko vyriausybės, ieškoti sprendimų, kurie tenkintų abi puses.

„Amerika ir Europa baiminasi fazės po (Sirijos prezidento) Basharo al Assado, štai kodėl jie supranta šią iniciatyvą“, - pareiškė N. al Maliki.

Jungtinės Tautos šią savaitę paskelbė, kad Sirijos vyriausybės triuškinant protestuotojų judėjimą, prasidėjusį kovo viduryje, žuvo jau daugiau nei 5 000 žmonių.

Šiitų vadovaujamas Irakas iki šiol vengė imtis priemonių prieš B. al Assado šiitų alavitų režimą, susilaikydamas per balsavimą Arabų Lygoje dėl Sirijos narystės įšaldymo ir kitą balsavimą, kai Damaskui buvo paskelbtos sankcijos.

Irako, kuriame gyvena didelė sunitų mažuma, pareigūnai baiminasi, kad nestabilumas Sirijoje, kurioje gyventojų daugumą sudaro sunitai, gali persimesti kitapus šios šalies sienų.

Irako parlamento pirmininkas Osama al Nujaifi trečiadienį sakė nerimaujantis, kad religiniai neramumai Sirijoje gali paveikti jo šalį. Jis pridūrė, kad Arabų Lyga turi teisę siųsti stebėtojus į Siriją įvertinti padėties.