Aukų giminaičių advokatas žadėjo tęsti šią bylą, o vienas Hadiso ligoninės gydytojas tvirtino, kad miesto gyventojai niekada nepamirš civilių žmonių žudynių 2005 metų lapkritį.

"Tai išpuolis prieš irakiečių kraują, - skundėsi advokatas ir miesto tarybos narys Khalidas Salmanas. - Tai bausmė tik už ... mažus nusikaltimus. Bet nužudyti 24 nekaltus žmones ir gauti trijų mėnesių (įkalinimo) bausmę? Tai išpuolis prieš žmoniškumą".

Tokie komentarai pasirodė po to, kai štabo seržantas Frankas Wuterichas, aštuonių JAV jūrų pėstininkų būrio, kurio visi kiti nariai nebuvo baudžiami, vadas, pirmadienį prisipažino dėl vieno kaltinimo aplaidžiu pareigos nevykdymu. Maksimali bausmė už tai yra trys mėnesiai kalėjimo.

Antradienį 31 metų F.Wuterichas buvo pažemintas iki eilinio ir nuteistas kalėti 90 dienų, bet pagal susitarimą su kaltintojais šios bausmės neatliks. Kaltinimai nužudymu pagal susitarimą buvo panaikinti.

"Žmonės Hadisoje prislėgti, ypač - aukų šeimos, nekaltų žmonių, kurie buvo nužudyti be jokios priežasties, šeimos", - sakė šiame mieste, kur gyvena maždaug 80 tūkst. žmonių, užaugęs ir dirbantis palydovinės televizijos "al Anbar" žurnalistas Assemas Omaras al Hadithi.

"Mes nekalbame apie atleidimą ir maloningumą - mes norime tik teisingumo", - sakė jis.

Irako Hadisos mieste 2005-ųjų lapkričio 19 dieną iš viso buvo nužudyti 24 civiliai irakiečiai: 19 žmonių, buvusių keliuose namuose, ir penki vyrai, privažiavę automobiliu prie tos vietos, kur patruliavo JAV jūrų pėstininkai.

Tarp aukų yra 10 moterų ir vaikų, kurie buvo nušauti iš arti. Viename name buvo nužudyti, daugiausia - nušauti į galvą, šeši žmonės, tarp jų - miegamajame slėpęsi vaikai ir moterys.

F.Wuterichas antradienį karo lauko teisme Jungtinėse Valstijose išreiškė apgailestavimą, bet tvirtino, kad nėra šaltakraujis vaikų žudikas.

Kreipdamasis į tris Hadisoje nužudytų žmonių šeimų narius jis sakė: "Žodžiais negalima išreikšti mano apgailestavimo dėl jūsų artimųjų netekties. Žinau, kad negaliu pasakyti nieko, kas palengvintų jūsų skausmą. Norėčiau patikinti jus, kad tą dieną niekada neketinau pakenkti jums ar jūsų šeimoms. Žinau, kad esate tikrosios 2005-ųjų lapkričio 19-osios aukos", - skaitydamas iš anksto parengtą tekstą sakė jis.

Kiti septyni šioje byloje kaltinti jūrų pėstininkai įvairiais teisiniais sprendimais buvo atleisti nuo atsakomybės, ir tai pakurstė pasipiktinimą Irake, kur iki JAV pajėgų išvedimo gruodžio mėnesį pareigūnai siekė, kad amerikiečių kariai būtų Irako teisingumo subjektai.

"Ne, niekada jiems neatleisiu", - sakė 45 metų valstybės tarnautojas Awousas Famihas Husseinas, gyvenantis toje Hadisos gatvėje, kur tada žuvo daug aukų.

"Nei aš, nei mano sūnūs, nei mano vaikaičiai", - pridūrė jis, stovėdamas prie to gatvės kampo, kur 2005-ųjų lapkritį sprogo pakelės bomba ir žuvo vienas JAV karys, po kurio žūties ir buvo išžudyti tie 24 irakiečiai.

Dabar tame rajone beveik nebelikę fizinių ano smurto ženklų, ramia gatve pravažiuoja vos vienas kitas automobilis.

A.F.Husseinas sakė, jog ilgą laiką norėjo išsikraustyti iš Hadisos, kad atsikratytų atsiminimų apie tas žudynes, bet nebeturi tam pinigų.

Jis pasakojo, kad ilgai mąstė apie išvykimą į Siriją ir kad norėjo palikti viską ir pasiimti tik šeimą, bet vėliau jam buvusi skirta vieta dalyvauti hadže - piligriminėje musulmonų kelionėje į Meką.

"Kai grįžau iš Mekos, nebegalėjau išvykti iš Irako, nes nebeturėjau pinigų, tokia bloga buvo mano finansinė padėtis", - pridūrė jis.

Vienam Hadisos ligoninės chirurgui JAV karo lauko teismo priimtas nuosprendis atgaivino atsiminimus apie tada nužudytą moterį Aidą Ahmed, kuriai savaitė prieš žudynes jis atliko apendikso pašalinimo operaciją.

"Ji dar sveiko, - pasakojo Ayadas Ghazi Muslehas. - Tad aš žinojau, kad ši moteris buvo nužudyta savo lovoje. ... Man vis dar taip skaudu dėl jos mirties".

Šiam gydytojui bylos nuosprendis įrodo, kad egzistuoja neteisinga sistema, kurioje esama "skirtingų kraujo klasių" ir kurioje "irakiečių bei trečiojo pasaulio šalių kraujas yra žemiausios (rūšies) ir paskutinės kategorijos pasaulyje".

"Argi irakiečių kraujas yra vertas tiek pat, kiek amerikiečių kraujas?" - klausė jis.

Paklaustas, kiek laiko Hadisos žmones veiks tos žudynės, šis 43 metų gydytojas atsakė: "Arabų žmonėms patinka istorija, ir jie prisimena viską".

"Niekas šios istorijos nepamirš", - pridūrė jis.