Buvusio Irako reikalų ministro ir kurdų atstovo Hoshiyaro Zebario duomenimis, žudynės įvykdytos penktadienio popietę nedideliame kaimelyje Šiaurės Irake.

"Penktadienį po pietų jie atvyko automobiliais ir pradėjo skerdynes, - "Reuters" korespondentams teigė H. Zebaris. - Manome, kad taip pasielgta dėl jų šūkio - atsiversk arba būk nužudytas".

Su išgyvenusiais kaimelio gyventojais bendravęs jazidų bendruomenės parlamentaras Mahama Khalilas pranešė, kad nusikaltimas truko ilgiau nei valandą, o netoliese esančios gyvenvietės gyventojai esą kalbėjosi su "Islamo valstybės" kovotojais apie žudynes.

"Jis (islamistas. - ELTA) man sakė, jog "Islamo valstybė" penkias dienas bandė įtikinti kaimiečius atsiversti į islamą, o paskutinę dieną buvo skaitoma ilga paskaita šia tema, - tikino gretimo kaimelio gyventojas. - Vėliau jie surinko vyrus ir juos sušaudė. Moterys ir mergaitės greičiausiai nugabentos į Tel Afarą, nes ten telkiasi kovotojai iš užsienio".

Šio pasakojimo kol kas nepatvirtino jokie nepriklausomi šaltiniai.

Irako žmogaus teisių ministerijos duomenimis, šiaurinėje šalies dalyje įsitvirtinę sunitų radikalai iš viso nužudė per 500 jazidų, kai kurias aukas užkasdami dar gyvas. Manoma, kad "Islamo valstybės" kovotojų nelaisvėje gali būti apie 300 žmonių.

Gelbėdamiesi nuo islamistų teroro, tūkstančiai Irako kurdų ir jazidų buvo priversti palikti savo nuolatines gyvenamąsias vietas ir trauktis link Šindžaro kalno. Dėl kilusios humanitarinės krizės Vakarų šalių kariniai lėktuvai pabėgėliams ėmė tiekti humanitarinę pagalbą.

Rugpjūčio 11 d. JAV prezidento administracija pranešė pradedanti ginklų tiekimą Irako Kurdistano kariams, rugpjūčio 15 d. tokį patį sprendimą priėmė ir Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų taryba. Balandį Irake prasidėjus sunitų islamistų sukilimui, kurdų "pešmergų" kovotojai vieninteliai sugebėjo efektyviai ginti savo regiono teritoriją, tačiau dėl prastos ginkluotės ir amunicijos stokos pastaruoju metu buvo priversti trauktis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)