Džihadistai nuo 2014 metų birželio užėmė Mosulą ir plačias teritorijas, bet vyriausybės pajėgos pastaruoju metu yra atkovojusios iš jų daug rajonų ir rengiasi lemiamam Mosulo, antrojo pagal dydį Irako miesto, šturmui.

Irakas paprašė atsiųsti „dar daugiau Amerikos instruktorių ir patarėjų, kurie ... paremtų didvyriškąsias Irako saugumo pajėgas jų numatomoje kovoje Mosului išlaisvinti“, sakoma ministro pirmininko Haidero al-Abadi tarnybos pareiškime.

Pasak šios tarnybos, JAV vyriausybė sutiko patenkinti šį prašymą, bet paskutinis oficialus Vašingtono pranešimas apie amerikiečių karių kontingento didinimą buvo liepos mėnesį.

Tiesa, neoficialiai, nurodoma, kad JAV jau rengiasi tai daryti.

„Po konsultacijų su Irako vadovybe, Jungtinės Valstijos pasirengusios atsiųsti papildomai JAV karinio personalo apmokyti ir patarinėti irakiečiams, kurie dabar intensyviau planuoja Mosulo kampaniją“, – sakė naujienų agentūrai AFP vienas Pentagono pareigūnas, prašęs neminėti jo pavardės.

JAV vadovaujama koalicija Irake rengia aviacijos antskrydžius prieš IS; Vašingtonas yra patvirtinęs, kad Irake būtų dislokuota daugiau nei 4600 karinio personalo. Dauguma jų patarinėja arba apmoko irakiečius, bet dalis amerikiečių tiesiogiai kaunasi su IS; kovoje su džihadistais Irake nukauti trys JAV kariškiai.