Nieko nuostabaus, kad šį planą įgyvendinę programišiai bendravimui naudoja užkoduotą internetinę pokalbių svetainę.

Iš to, ką jie pasakojo portalui ozy.com, nesunku susidaryti įspūdį, koks intrigų katilas verda pačiose Rusijos valdžios viršūnėse.

„Turime teisę kalbėti visos grupės vardu“, - rašo programišiai, valdantys „Twitter“ paskyrą ir tinklaraštį „Šaltaj-Boltaj“.

Šių metų rugpjūčio 14 d. D. Medvedevui lankantis užimtame Kryme, o V. Putinui rengiantis sakyti kalbą šia tema, D. Medvedevo „Twitter“ paskyroje staiga atsirado štai tokia žinutė: „Atsistatydinu. Man gėda dėl vyriausybės veiksmų. Apgailestauju“.

Kaip rašo usatoday.com, vėliau sekė ir kitos panašaus pobūdžio žinutės: „Gali būti, kad sugrįšime į devintąjį dešimtmetį“, „Tai liūdina. Jei tai buvo mano kolegų iš Kremliaus tikslas, jie jį pasiekė“.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad įsilaužimas į D. Medvedevo paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“ aptemdė Krymui skirtą V. Putino kalbą.

Neilgai trukus atsakomybę už šį įsilaužimą prisiėmė save „Anonymous International“ grupės nariais vadinantys programišiai. Jų pačių teigimu, jie turi prieigą prie trijų D. Medvedevo mobiliųjų telefonų „iPhone“.

Vėliau jie išplatino informaciją iš asmeninio D. Medvedevo elektroninio pašto, kurį jis ir jo padėjėjai naudoja apsipirkti internetu ir kitiems tikslams. Be to, programišiai paviešino keletą D. Medvedevo iš sraigtasparnio darytų Maskvos nuotraukų.

Žinoma, tai nėra sensacinga informacija – ji visiškai nepanaši į Edwardo Snowdeno paviešintas valstybines paslaptis. Tačiau tokiu būdu buvo parodyta, kaip lengvai galima gauti labai saugomus duomenis ir sužinoti apie užkulisiuose vykstančius politinius įvykius bei kovą dėl valdžios.

Vis dėlto programišių tikslas nėra aiškus.

Jų pačių teigimu, „Anonymous International‘ grupė susiformavo prieš keletą metų. Ją sudaro daugiau nei dešimt asmenų. Visi šie asmenys yra Rusijos piliečiai, dauguma jų gyvena Rusijoje.

„Bendraujame internetu, nesame susitikę gyvai“, - teigia šios grupės nariai.

Panašu, kad politinės šios grupės narių pažiūros labai skirtingos: „Kai kurių grupės narių pažiūros liberalios, kiti remia Rusijos imperijos idėjas, tačiau iki šiol mums pavykta dirbti kartu. Nesame idealistai, tačiau kartais norisi pakeisti pasaulį, kad jis taptų geresnis.“

Pirmą kartą apie šią grupę sužinota 2013 m. gruodžio 31 d., paviešinus prezidento Naujųjų metų kalbą prieš oficialią transliaciją. Vėliau sekė tyla, trukusi iki Krymo užėmimo.

Šių metų kovo mėn. pradžioje „Anonymous International“ paviešino žurnalistų, kuriems buvo įteikti valstybiniai apdovanojimai už Krymo užėmimo įvykių pateikimą žiniasklaidoje, sąrašą.

Taip pat šios programišių grupės nariai paviešino informaciją dėl pasirengimo Krymo referendumui, bendradarbiavimo su viešųjų ryšių specialistais ir Rusijos žurnalistams išduotų instrukcijų, kaip jie turėtų rengti pranešimus tam tikromis temomis.

Itin prieštaringų vertinimų sulaukė paviešinta informacija apie Sankt Peterburge įsikūrusią įmonę „Konkord“, kuri mokėjo internetiniams „troliams“, kurie už atlygį turėjo rašyti Kremliui palankius komentarus Rusijos ir užsienio žiniasklaidoje.

Po šių paviešinimų prieiga prie „Anonymous International‘ paskyros socialiniame tinkle „Twitter“ ir šios grupės tinklaraščio Rusijoje buvo užblokuota.

Programišiai mėgsta girtis, kad jiems yra žinomi dar nepaviešinti duomenys. Rusijos pirmojo vicepremjero Igorio Šuvalovo vizito Kinijoje dieną ši grupė paviešino tai, ką jis ketina pranešti šio vizito metu. Matyt, tokiu būdu programišiai siekė pademonstruoti, ką gali.

„Stebėjome D. Medvedevą apie metus“, - teigia jie. Anot „Anonymous International“ grupės narių, jie sekė jo elektroninius laiškus, tačiau per tą laiką suprato, kad D. Medvedevas „200 proc. yra visiškai dekoratyvinis vyriausybės vadovas“.

Programišiai patikino laukę ko nors įdomaus, tačiau jiems to taip ir nepavyko sulaukti.

Šios grupės programišiai teigia taip pat stebėję valdininkus vyriausybėje ir Kremliuje.

„Vyriausybėje yra nemažai valdininkų, nepatenkintų dabartine Rusijos vykdoma politika Ukrainos atžvilgiu, ypač daug nepasitenkinimo kelia šios politikos poveikis ekonomikai ir finansams“, - teigia programišiai.

Jų teigimu, ministerijų vadovai demonstruoja lojalumą vyriausybei, tačiau žemesniuose sluoksniuose dažnai įžvelgiamos maišto nuotaikos. Vis dėlto, anot šios grupės narių, šiems valdininkams trūksta drąsos atvirai ir viešai ginti savo poziciją.

Šios programišių grupės veikla neapsiriboja vien įsilaužimu į elektroninį paštą: „Anonymous International“ paviešino dokumentus, ant kurių – V. Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo parašas.

Panašu, kad buvo nufotografuoti ant darbo stalo padėti dokumentai. Tokiu būdu programišiai leidžia suprasti, kad turi savo informatorių tarp valstybės tarnautojų.

Rusijos žiniasklaida ir tinklaraštininkai įtaria, kad Kremliaus darbuotojai naudoja šį projektą vidinėms intrigoms kurstyti. Šie programišiai nuolat kartoja, kad jiems nerūpi, ką žmonės apie juos galvoja.

„Ateinančios savaitės pradžioje atskleisime dar daugiau Kremliaus paslapčių“, - žada „Šaltaj-Boltaj“ grupės nariai.

Programišiai tikina turintys „terabaitus“ dokumentų, atskleisiančių įdomių Rusijos istorijos detalių. V. Putinui turbūt atrodo, kad jo technofobija pasiteisino: jis neturi nei paskyrų socialiniuose tinkluose, nei mobilaus telefono.

Šios grupės nariai tvirtina įsilaužę į Rusijos vicepremjero Arkadijaus Dvorkovičiaus elektroninį paštą. Anot jų, jei jo elektroniniai laiškai būtų paviešinti, paaiškėtų daugybė privačių ir viešų interesų konfliktų.