Antradienio rytą Briuselio oro uoste nugriaudėjo du sprogimai, po valandos bomba detonuota metro stotyje. Teroristiniai išpuoliai iš viso pareikalavo mažiausiai 31 gyvybės, daugiau nei 271 žmogus buvo sužeistas.

Viename vaizdo įrašų tariamai užfiksuota akimirka, kai nugriaudi sprogimas Belgijos oro uoste, jo kopiją gavo ir BBC. Nors ir nurodyta, kad įrašas darytas kovo 22 dieną, iš tikrųjų filmuotoje medžiagoje – stebėjimo kamerų užfiksuotas išpuolis Rusijos Domodedovo oro uoste Rusijoje 2011 metais.

Šis vaizdo įrašas ne itin aiškus, nespalvotas. Be to, nėra jokių aiškių ženklų, leidžiančių teigti, kad jis filmuotas būtent Belgijos sostinėje.

Svarbus ir vaizdo įrašo paviešinimo laikas. Oro uostų apsauga ir saugumu besirūpinantys pareigūnai taip greitai ir ne iš oficialių šaltinių stebėjimo kamerų įrašų neviešina.

Be to, vaizdo medžiagoje nėra jokių konkrečių skiriamųjų ženklų, kurie leistų daryti išvadą, kad ji daryta būtent Zaventemo oro uoste.

Svarbu ir tai, kad socialiniuose tinkluose plinta ne tik klaidinanti medžiaga iš oro uosto. Žmonės aktyviai dalijasi ir vaizdo įrašu iš, kaip teigiama, Briuselio metro stoties.

Atlikus detalią analizę paaiškėja, kad nespalvotame vaizdo įraše iš tikrųjų yra įamžintas sprogimas Minsko metro, įvykęs 2011 metais. Tikroji vaizdo įrašo laiko nuoroda buvo apdairiai pašalinta.

BBC ėmus aiškintis, ar vaizdo medžiaga tikrai autentiška, vaizdo įrašas iš Domodedovo oro uosto iš interneto nedelsiant dingo.

Vis dėlto socialiniuose tinkluose atsirado žmonių, kurie atpažino netikrus vaizdus ir apie tai pranešė kitiems internautams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)