Madhja Pradešo valstijos vadovybė tiria pareiškimus, kad viename mieste apie 300 mergaičių buvo atliktos lyties keitimo operacijos, už kiekvieną kurių tėvai sumokėjo apie 7800 skaičiuojant litais.
Moterų ir vaikų teisių kampanijų dalyviai pasmerkė šią praktiką, pavadinę ją „socialine beprotybe“ ir „pasityčiojimu iš Indijos moterų“.

Lyčių pusiausvyra Indijoje ir taip sutrikusi dėl paplitusios atrankinių abortų praktikos – šalyje gimsta daugiau berniukų, nes šeimos, bijodamos didelių išlaidų už vestuves ir kraitį, ryžtasi nutraukti negimusių mergaičių gyvybę. Šiuo metu šalyje tarp vaikų iki šešerių metų amžiaus berniukų yra septyniais milijonais daugiau nei mergaičių.

Kampanijų dalyviai sako, kad tai, jog taikomos lyties keitimo operacijas, parodo, kad mergaitės net ir gimusios nėra saugios.
Skandalas kilo, kai laikraščiai atskleidė, jog gydytojai Indore, Madhja Pradešo valstijoje operuoja iš visos šalies atvežamas mergaites.

Tyrimo metu apklausti gydytojai pasakė, kad į jų kliniką siunčiamos mergaitės su genitalijų apsigimimais, ir jie jų problemą „ištaiso chirurginiu būdu“. Gydytojai patikino, kad ši procedūra atliekama tik vaikams, gimusiems su vyriškais ir moteriškais seksualiniais požymiais. Tačiau kovotojai už moterų ir vaikų teises sako, kad gydytojai ir tėvai neteisingai aprašo vaikų sutrikimus, kad galėtų mergaites paversti berniukais.

Lyties keitimo operacijos metu iš moteriškų lytinių organų suformuojamas penis, mergaitei įšvirkščiant vyriškų hormonų.
Indijos pediatrijos akademijos Indore prezidentas, dr. V. P. Goswamis pasakė, jog šie faktai šokiruojantys ir įspėjo tėvus, kad vaikai po šios procedūros visam gyvenimui lieka impotentais ir nevaisingais.

„Genitoplastiką įmanoma atlikti normaliai išsivysčiusiems abiejų lyčių kūdikiams, tačiau vėliau pakeisti organai nebeaugs net ir leidžiant hormonus, todėl galiausiai žmogus liks nevaisingas, be to, jam gresia impotencija. Tai šokiruojantys faktai, mes juos ištirsime ir imsimės priemonių, – pasakė jis. – Tėvai turėtų pagalvoti apie socialinį bei psichologinį tokių procedūrų poveikį vaikui.“

Indijos Nacionalinė vaikų teisių apsaugos komisija nurodė Madhja Pradešo vadovybei ištirti šiuo pareiškimus ir per 15 dienų pateikti išvadas.

Socialinių tyrimų centro atstovė ir viena iš aktyviausių Indijos kampanijos prieš lyčių pagrindu atliekamus abortus dalyvių Ranjana Kumari pasakė, kad lyties keitimo operacijos, atliekamos mergaitėms be jų žinios ir sutikimo, yra augančios socialinės beprotybės Indijoje ženklas.

Ji pasakė esanti apimta nevilties dėl to, kad išsilavinimas Indijoje nesustabdė vis didėjančios moteriškos lyties vaisių žudymo praktikos.
„Statistika darosi vis grėsmingesnė. 2001 m. Delyje 1 000 berniukų gimdavo 886 mergaitės. Šiandien jų gimsta tik 866. Kuo labiau išsilavinę ir turtingesni tėvai, tuo dažniau jie ryžtasi mergaičių abortui“, – pasakė ji.

„Žmonės nenori padalinti savo nuosavybės ar investuoti į mergaitės išsilavinimą ar kraitį. Tai godūs, pinigų besivaikantys viduriniosios klasės atstovai. Tai akivaizdus vaiko teisių pažeidimas.“

Ji mano, kad šią problemą reikia spręsti akcentuojant dvasinę mergaičių vertę Indijos kultūroje. „Indijoje mes sakome, kad Dievas gyvena tuose namuose, kuriuose yra moteris, tačiau godumas privertė pamiršti šią seną tiesą. Mes turime pabrėžti dvasinį turtą, kurį mergaitė užtikrina savo šeimai, tačiau taip pat ne mažiau svarbu yra užtikrinti moterims finansinę paramą bei galimybę dirbti“, – pridūrė ji.