Tuo tarpu „Uber“ – populiari JAV internetinė taksi paslaugų tarnyba – yra kritikuojama dėl to, kad nusamdė anksčiau dėl lytinės prievartos areštuotą žmogų.

Indijos policija pranešė, jog svarsto galimybes imtis teisnių veiksmų prieš kompaniją, dėl to, kad ji nepatikrino to asmens praeities, be to, pranešama, kad vyriausybė gali sustabdyti kompanijos licenciją Delyje, kur tas vairuotojas, kaip įtariama išžagino keleivę.

„Kiekvienas „Uber“ pažeidimas bus įvertintas ir mes kreipsimės teisinės pagalbos“, – sakė Delio policijos komisaro pavaduotojas Madhuras Verma.

Minimas užpuolimas yra dar vienas incidentas, atkreipiantis dėmesį į moterims gresiančius pavojus antroje pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybėje. Net ir priėmus naujus įstatymus, kuriuose numatomos griežtesnės bausmės ir paspartinti teismai, Indijai sunku išgyvendinti požiūrį, dėl kurio moterys yra pažeidžiamos kalbant apie priekabiavimą ir žaginimus.

Areštuotas vairuotojas, Shivas Kumaras Yadavas, teisme pasirodys maždaug vidurdienį, sakė M.Verma.

Prieš trejus metus Sh.K.Yadavas buvo areštuotas dėl moters išžaginimo, bet vėliau buvo išteisintas, nurodė komisaro pavaduotojas.

Policija sakė, kad 32 metų vairuotojas po keleivės užpuolimo nuvežė ją namo ir perspėjo nepranešti policijai. Moteriai pavyko įsidėmėti vairuotojo numerį ir nufotografuoti jo automobilį.

Policija kaltina „Uber“ tuo, kad ji nepatikrino, ar Sh.K.Yadavas yra turėjęs reikalų su policija ir ar jo automobilyje yra palydovinis buvimo vietos nustatymo prietaisas.

Įtariamas nusikaltimas buvo įvykdytas dveji metai po aukos mirtimi pasibaigusio grupinio išžaginimo Delio autobuse. Tas žiaurus studentės išžaginimas, po kurio ji mirė, išprovokavo protestus visoje šalyje ir privertė vyriausybę reaguoti į reikalavimus įvesti griežtesnes bausmes už lytinius nusikaltimus.

2012 metų nusikaltimą autobuse šiurpiai priminė tai, kad minimas „Uber“ vairuotojas, penktadienį vakare užpuolęs savo keleivę, grasino jai įkišti į genitalijas strypą, rašė „The Indian Express“.

„Uber“ sekmadienį paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad saugumas yra svarbiausias jos prioritetas ir kad ji toliau padeda policijai.

„Tai – atstumiantis nusikaltimas, – sakė kompanija. – Mūsų mintyse ir toliau lieka auka, kuri tokiomis aplinkybėmis pademonstravo didžiulę drąsą“.

Žiniasklaida kritiškai vertino „Uber“ dėl jos vairuotojų tikrinimo Jungtinėse Valstijose ir kompanija turėjo atsiprašinėti dėl vieno vadovo, kuris siūlė surasti negatyvios informacijos apie tyrimą atliekančius žurnalistus.

Tai nesutrukdė San Fransiske įsikūrusiai kompanijai, kurios turtas vertinamas 40-čia mlrd. dolerių, toliau didinti investavimą į augančias rinkas, ypač į šalis su tokiu potencialu kaip Indija.