Kai kurie minioje nešė plakatus „Putinai, eik namo“, „SSRS – ne“. Šitaip buvo atsakyta Rusijos lyderio pastangas susieti buvusias sovietų respublikas dar glaudžiau ekonominiuose ir saugumo aljansuose.

Putinas atskrido į šią Kaukazo šalį derybų dėl Armėnijos rugsėjį paskelbto sprendimo prisidėti prie Muitų sąjungos, kurią sudaro Rusija, Baltarusijia ir Kazachstanas. Bet jo vizitas prasidėjo ne sostinėje, o kitame mieste. Į Jerevaną jis vyks vėliau pirmadienį.

Demonstracijos Jerevane vyksta po daug didesnių protestuotojų mitingų Ukrainoje, kuri sustabdė prekybos sutarties pasirašymą su Europos Sąjunga, nuspręsdama verčiau atkurti ekonominius ryšius su Rusija.

Kremliaus kritikai Vakaruose kaltina V.Putiną darant spaudimą Ukrainai, Armėnijai ir kitoms buvusioms sovietų respublikoms, kad šios atsisakytų sutarčių, didinančių jų ES integraciją.

V.Putinas aiškiai pareiškė, kad Maskva nori padidinti savo įtaką šiame strategiškai svarbiame regione, esančiame tarp Rusijos, Turkijos, Irano bei Kaspijos jūros baseino naftos ir dujų telkinių.

"Mes ruošiamės sustiprinti savo pozicijas Pietų Kaukaze, remdamiesi viskuo, kas geriausia buvo paveldėta iš mūsų protėvių, ir mūsų gerais santykiais su visomis šalimis šiame regione", - sakė V.Putinas Rusijos ir Armėnijos regioniniame forume Giumri mieste.

"Dalyvavimas Muitų sąjungoje ... jau atnešė Rusijai, Kazachstanui ir Baltarusijai apčiuopiamų dividendų", - sakė jis.

Protestuotojams artėjant prie prezidento Seržo Sargsiano kanceliarijos, policija užtvėrė centrinę miesto gatvę. Demonstracijos dalyviai įteikė laišką, kuriame reikalauja, kad vyriausybė atsisakytų savo sprendimo stoti į Muitų sąjungą.

Rusija yra Armėnijos didžiausia užsienio investuotoja ir didžiausia prekybos partnerė. Per pradėjusius metus dvišalė prekyba išaugo 22 proc. ir pasiekė 1,2 mlrd. JAV dolerių. Didžiąją šios prekybos dalį sudarė importas į Armėniją.

Prieš trejus metus Rusija pratęsė karinės bazės nuomą šioje mažai išteklių turinčioje 3,2 mln. gyventojų šalyje iki 2044 metų, taip užsitikrindama tvirtą poziciją Pietų Kaukaze.

Šiam regionui priklauso ir Azerbaidžanas, kuris po Sovietų Sąjungos žlugimo yra įsivėlęs į teritorinį ginčą su Armėnija ir su Gruzija, tarp kurios ir Rusijos 2008-aisiais vyko penkių dienų karas.