„Kvietimas į šiuos minėjimus rodo, kokie geri santykiai sieja Prancūzija ir Vokietiją mūsų dienomis“, – sakė A. Merkel prieš sekmadienio renginius, per kuriuos bus paminėtas vienas kruviniausių Pirmojo pasaulinio karo mūšių, nusinešęs daugiau negu 700 tūkst. gyvybių.

„Šis mūšis buvo vienas labiausiai niokojančių ir žiauriausių per visą istoriją“, – nurodė ji internete paskelbtame savo savaitiniame vaizdo pranešime.

„Sukrečia tai, kad iš to nebuvo pasimokyta, juk Antrasis pasaulinis karas prasidėjo praėjus 25 metams po pirmojo“, vėl supriešindamas abi kaimynines valstybes, pažymėjo A. Merkel.

F. Hollande'as ir A. Merkel sekmadienį stebės Verdeno mūšio memorialinę ceremoniją šiaurės rytų Prancūzijoje – tuo metu, kai Paryžius ir Berlynas stengiasi kurti glaudesnę sąjungą tarp Europos šalių, nors išlieka rūpesčių dėl ekonomikos, o Britanija svarstys atsiskyrimo galimybės klausimą per ateinantį mėnesį vyksiantį referendumą.

„Europos laukia sudėtingi uždaviniai, tai neabejotina“, – sakė A. Merkel, pabrėždama savo viltį, kad Britanija nubalsuos likti Europos Sąjungoje.

Europa turi problemų, bet Europa taip pat daug nuveikė ir pasiekė didžių dalykų“, – pridūrė Vokietijos lyderė.

Nors tarp abiejų šalių retkarčiais kyla trintis, A. Merkel gyrė Prancūzijos ir Vokietijos ašį 28 valstybių bloko širdyje dėl jos gebėjimo „pasiekti kompromisus – mums tai labai gerai sekėsi per euro zonos (skolų) krizę“.