Tarp Katalikų Bažnyčios vadovų ir vyskupo Franzo Peterio Tebartzo van Elsto parapijiečių vyrauja nuomonė, jo praėjusį savaitgalį pigių skrydžių avialinijomis skridusiam dvasininkui apie savo išlaidas reikėjo susimąstyti prieš kelerius metus.

Galbūt tai būtų leidę jam sutaupyti 350 tūkstančių eurų (1,2 milijono litų) – tiek atsiėjo jo įeinamos drabužių spintos rūmus primenančiuose namuose, esančiose senoviniame Limburgo mieste netoli Frankfurto. Būtent dėl šių iššvaistytų lėšų dvasininkui, kurį vietiniai vadina „prabangiuoju Limburgo vyskupu“ arba tiesiog „puošeiva vyskupu“, teko atvykti pasiaiškinti į Vatikaną.

Limburgo vyskupijos atstovai patvirtino, kad praėjusią vasarą F. P. Tebartzas van Elstas nepagailėjo 31 milijono eurų (107 milijono litų) savo rezidencijos remontui. Tiesa, pačios rezidencijos vertė buvo daugiau nei dvigubai mažesnė – 13,5 milijono eurų (46,6 milijono litų). Kai kuriais duomenimis, bendra suma turėtų siekti 40 milijonų eurų (138 milijonai litų). Vyskupui neatrodė, kad Katalikų Bažnyčiai galėtų būti per brangu išleisti, pavyzdžiui, 15 tūkstančių eurų (51,8 tūkstančio litų) jo voniai.

Vokietijos 24 milijonai registruotų katalikų privalomai moka įnašą Bažnyčiai iš savo pajamų mokesčio. Tad dalis jų, įpykusių dėl vyskupijos dekadanso, surengė protesto akcijas priešais prabangiąją vyskupo rezidenciją. Vienas tikintysis Vokietijos naujienų agentūrai DW sakė: „Aš meldžiuosi už mūsų vyskupą, kad jis išgytų nuo savo kraštutinio egoizmo“.

Praėjusį ketvirtadienį, spalio 10 dieną, surengtoje spaudos konferencijoje Vokietijos vyskupų konferencijos vadovas arkivyskupas Robertas Zollitschas pripažino: „Esu nustebintas taip pat, kaip ir jūs. Esu įsitikinęs, kad vyskupas tai apmąstys nuodugniai ir su būtina savikritika. Kitą savaitę aš Romoje pakalbėsiu apie tai su Šventuoju Tėvu“.

Pranešama, kad Vatikanas vyskupo F. P. Tebartzo van Elsto atvejį išnagrinės jam lankantis Romoje.

Jau anksčiau buvo pasigirdę raginimų 53 metų dvasininkui atsistatydinti. Į Limburgo vyskupiją 2008 metais jį, kaip kylantį konservatyvų teologą, paskyrė iš Vokietijos kilęs popiežius Benediktas. Pasak Bažnyčios teisę vyskupą pašalinti iš užimamų pareigų gali tik popiežius, kitaip jo atstatydinti ar atleisti neįmanoma.

Mažai abejojančių, kad nuo savo pirmtako Benedikto labai besiskiriantis dabartinis iš Argentinos kilęs kuklumu pasižymintis popiežius Pranciškus nebus sužavėtas vokiečių vyskupo išlaidumu. Nuolat prie Bažnyčios esmės sugrįžti raginantis popiežius Pranciškus tokį išlaidavimą vertina itin kritiškai.

Praėjus kelioms minutėms po jo istorinio išrinkimo popiežiumi šių metų kovą, Pranciškus atmetė pasiūlymą užsidėti tradicinę popiežiaus raudonąją peleriną, apkraštuotą šermuonėlio kailiu, kuria jo pirmtakas Benediktas XVI mėgo pasipuošti iškilmingomis progomis. „Ne, ačiū, monsinjore, - pasakė popiežius Pranciškus. - Verčiau jūs ją apsirenkite. Karnavalo laikai baigėsi“.

Tačiau vokiečių vyskupas F. P. Tebartzas van Elstas savo išlaidavimo nesureikšmina ir primygtinai tvirtina, kad jo vykdytos renovacija ir rezidencijos modernizavimas – standartiniai.

Vokietijos laikraščiui „Bild“ jis teigė: „Suprantu, kad žmones stebina pats skaičius. Tačiau kalba eina apie dešimt atskirų statybos projektų. Mane pažįstantys žmonės žino, jog man nereikia pompastiško gyvenimo būdo“.

Buities išlaidos nėra vienintelis debesis, kabantis virš prabangą pamėgusio vyskupo galvos. Jam taip pat teks atremti kaltinimus melavus dėl skrydžio į Indiją kainos.