Ukrainos pajėgos stūmė sukilėlius link jų dviejų pagrindinių tvirtovių – Donecko ir Luhansko miestų, taip pat siekė juos apsupti keliose vietose, įskaitant didesnę teritoriją, kurioje liepos 17 dieną sudužo Malaizijos keleivinis laineris.

Pasak pareigūnų, 14 žmonių, tarp jų penki vaikai, žuvo per kautynes pirmadienio vakarą Horlivkos mieste – vienoje iš teritorijų, kuriose pastarosiomis dienomis vyko smarkiausi susirėmimai.

Luhansko mieste penki civiliai žuvo, kai artilerija smogė vieniems senelių namams, pridūrė pareigūnai.

„Priešas meta į mūšį viską, kad galutinai apsuptų DLR“, – sukilėlių vadas Igoris Strelkovas pirmadienio vakarą sakė žurnalistams Donecke, turėdamas omenyje separatistų paskelbtą „Donecko liaudies respubliką“.

„Esame apstulbę, kiek daug šarvuotosios technikos jie metė į šį mūšį“, – pridūrė slepiamųjų spalvų marškinėlius ir kelnes dėvintis I.Strelkovas, kuris yra Rusijos pilietis.

Vienas sukilėlių šaltinis Donecke sakė, kad pastiprinimus, įskaitant karinę įrangą ir kovotojus, vežanti kolona kirto netoliese esančią sieną su Rusija.

Sukilėlių lyderiai viešai teigia, kad Maskva nesiunčia jiems pagalbos. Rusija taip pat neigia Vakarų šalių kaltinimus, jog palaiko sukilimą ginklais ir kovotojais.

Pasak sukilėlių, jau apie 7,4 tūkst. Ukrainos karių buvo nukauti arba sužeisti nuo Kijevo „antiteroristinės“ operacijos prieš separatistus pradžios gegužės pradžioje.

Tačiau Kijevas nurodo, kad jo pajėgos neteko mažiau negu 1,5 tūkst. karių.

Malaizijos lainerio katastrofos vieta – nepasiekiama

Susirėmimai tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų antradienį vėl sutrukdė tarptautiniams tyrėjams pasiekti Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo vietą šalies rytuose, pranešė Olandijos teisingumo ministerija.

„Grupė olandų ir australų ekspertų neišvyko iš Donecko į katastrofos vietą rytų Ukrainoje“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Šiuo metu kelyje į sudužimo vietą ir aplink jį vyksta per dideli susirėmimai“, - priduriama jame.

Pirmadienį prorusiški sukilėliai paskelbė, kad Ukrainos armija užėmė dalį didelės teritorijos šalies rytuose, kurioje yra išsibarsčiusios sudužusio Malaizijos keleivinio lainerio nuolaužos.

Olandijos premjeras prašo Ukrainos sustabdyti kovas lėktuvo katastrofos rajone

Nyderlandų premjeras Markas Rutte paragino Ukrainos prezidentą Petro Porošenką paprašyti vyriausybinių pajėgų nutraukti kovas Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos rajone, antradienį pranešė vyriausybės atstovas spaudai.

„Ministras pirmininkas šįryt paskambino Ukrainos prezidentui ir paprašė sustabdyti kovos veiksmus katastrofos rajone“, - sakė vyriausybės atstovas naujienų agentūrai AFP.

Dėl vykstančių kovų tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų tarptautiniai tyrėjai trečią dieną negali patekti į nelaimės vietą.

P.Porošenka sakė M.Rutte, kad padarys viską, kad užtikrintų prieigą tyrėjams, sakė Jeanas Fransmanas.

„Rutte išsakė susirūpinimą dėl fakto, jog tyrėjai, atrodo, šiandien vėl negalės pasiekti tos vietos, – nurodė jis. – Tai svarbu, nes norime kiek įmanoma greičiau pasiekti katastrofos vietą, kad surastume aukas ir pargabentume namo.“

„Ponas Porošenka sakė padarysiantis viską, kas įmanoma, kad būtų užtikrinta prieiga“, – pridūrė J.Fransmanas.

Ukrainos kariškiai antradienį paryčiais patvirtino, kad kautynės tebevyksta.

„Sukilėlių grupelės toliau apšaudo ukrainiečių pozicijas iš Snižnės, Torezo ir Šachtarsko miestų“, – sakoma jų pranešime, kuriame minimi miestai esantys maždaug už 30 kilometrų nuo Malaizijos lainerio sudužimo vietos.

Nauji susirėmimai įsiplieskė kitą dieną po to, kai sukilėliai pripažino, jog Kijevo pajėgos susigrąžino kontrolę dalyje didelės teritorijos, kurioje yra išsibarsčiusios bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos ir dalies iš 298 žmonių, žuvusių per katastrofą prieš 12 dienų, palaikai.

Kijevas nepatvirtino sukilėlių pareiškimo, tik nurodė, kad vyriausybės pajėgos įžengė į kelias gyvenvietes netoli tos teritorijos.