Pliaupiant lietui vykusiose eitynėse dalyvavo homoseksualai ir jiems prijaučiantys iš daugiau nei 20 šalių. Jie Rygos centre išskleidė šešiaspalvę vaivorykštės spalvų vėliavą. Eiseną lydėjo gausios policijos pajėgos.

Žygiuodami Terbatas gatve, eisenos dalyviai skandavo „Žmogaus teisės - mano pasididžiavimas”. Lietuvos gėjų lygos (LGL) nariai, vilkėdami marškinėlius, kviečiančius į 2013 m. Vilniuje planuojamą „Baltic Pride“, nešė 30 metrų vaivorykštinę vėliavą.

Eitynėse žygiavo JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton pavaduotojas Thomas O. Melia, JAV ambasadorius Estijoje Michaelas C. Poltas, ambasadorė Latvijoje Judith G. Garber, JAV ambasados Lietuvoje atstovai Christina Almeida, Giedra Gurevičiūtė-Demereckienė ir 43 „Amnesty International“ atstovai iš 16 pasaulio valstybių, užsienio šalių ambasadoriai, vietos ir užsienio homoseksualai.

Dalyviai eiseną baigė Vermanes parke, kuriame buvo sakomos sveikinimo kalbos, savo pasirodymą surengė neseniai Lietuvoje koncertavusi grupė iš JAV „Betty”.

Protestuotojai garsiai švilpė

Leidimas žygiuoti buvo išduotas 650 žmonių. Į kaimyninėje valstybėje vykusias eitynes atvyko ir apie 70 LGBT atstovų iš Lietuvos. Prieš eitynes tikėtasi protestuotojų antplūdžio, tačiau jų buvo gerokai mažiau nei laukta.

„Protestuotojų buvo labai mažai, kalbama, kad su „skinais“ padirbėjo policija. Protestuotojai garsiai švilpė ir rankose laikė plakatus. Nustebino, kad jie nerėkė – galiu palyginti su prieš trejus metus Rygoje vykusiomis eitynėmis – šįmet gerokai pažangiau“, - DELFI sakė eitynėse žygiavęs LGL valdybos narys Vytautas Valentinavičius.

Pasak V. Valentinavičiaus, iš šalia parko, kuriame vyko baigiamoji eitynių dalis, esančios kavinės policija išvedė du šūkaliojusius jaunuolius.

Rygoje „Baltic Pride“ eitynės organizuojamos po trejų metų pertraukos.

Tiesa, per tuos metus nedaug kas pasikeitė: likus keletai dienų iki eisenos pradžios, leidimas jai dar nebuvo išduotas. Policija tvirtino, kad per planuojamą gėjų paradą neturėtų iškilti jokių rimtų grėsmių visuomenės saugumu, o Rygos miesto taryba aiškino, kad nėra trukdžių išduoti leidimą.

Beje, apie vyksiantį „Baltic Pride“ buvo skelbiama spalvinguose plakatuose ant miesto tiltų. Tai inicijavo LGBT ir jų draugų asociacija „Mozaika“.

DELFI primena, kad kitų metų liepą eitynės „Baltic Pride“ planuojamos Vilniuje.