„Jūsų dėka užsitikrinome šį pasiekimą, – ji sakė savo džiūgaujantiems šalininkams Niujorke. – Tai pirmasis kartas mūsų šalies istorijoje, kai moteris taps didžiosios partijos kandidate.“

H. Clinton laimėjo Naujajame Džersyje – vienoje iš šešių valstijų, balsavusių per vieną iš paskutinių pirminių rinkimų etapų 2016 metų prezidento rinkimų sezone.

Ši pergalė suteikia jai galimybę tapti pirmąja Amerikos prezidento postą užėmusia moterimi.

Buvusi valstybės sekretorė pasiūlė susitaikyti su B. Sandersu, kuris kol kas niekaip neparodė ketinantis susitaikyti su pralaimėjimu iki pat Demokratų partijos nacionalinio suvažiavimo liepą.

Vermonto senatoriaus šalininkų palaikymas yra reikalingas H. Clinton prieš rudenį vykstančius visuotinius prezidento rinkimus, kuriuose ji susigrums su numanomu respublikonų kandidatu Donaldu Trumpu.

„Noriu pasveikinti senatorių Sandersą už nepaprastą kampaniją“, – sakė 68 metų H. Clinton.

„Nesuklyskime – senatorius Sandersas, jo kampanija ir mūsų vesti aktyvūs debatai, kaip turėtų būti didinamos pajamos, mažinama nelygybė, didinamas į viršų (visuomenės sluoksniuose) nukreiptas judrumas, buvo labai naudingi Demokratų partijai ir Amerikai“, – pabrėžė ji.

„Tikime, kad kartu esame stipresni. Ir šiuose rinkimuose daug pastatyta ant kortos, o pasirinkimas – aiškus“, – sakė buvusi pirmoji šalies ponia, prieš paleisdama tiesioginę salvę į savo varžovą respublikoną.

Donaldas Trumpas dėl savo temperamento netinkamas būti prezidentu ir vyriausiuoju vadu“, – pareiškė H. Clinton.

H. Clinton laimėjo pirminius rinkimus Naujajame Džersyje

Hillary Clinton, kaip antradienį pranešė JAV transliuotojų tinklai, laimėjo Naujojo Džersio valstijoje vykusius pirminius rinkimus, dar labiau sutvirtindama savo pozicijas užsitikrinti Demokratų partijos kandidatės į Baltuosius rūmus statusą, atveriantį jai galimybę tapti pirmąja Amerikos prezidente moterimi.

H. Clinton turėtų paskelbti pergalę po to, kai ji šioje šiaurės rytų valstijoje įveikė savo partijos varžovą Bernie Sandersą.

„Kiekvienai mažai mergaitei, kuri turi didelių svajonių: „Taip, jūs galite būti bet kas, kas norite, – net prezidentė.“ Tai jūsų vakaras“, – savo „Tweeter“ paskyroje parašė buvusi senatorė, kai buvo paskelbti Naujojo Džersio rezultatai.

Pirminiai rinkimai antradienį vyko dar penkiose valstijose, tarp jų Kalifornijoje.

B. Obama pasveikino H. Clinton su pergale

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pasveikino Hillary Clinton užsitikrinusia paskyrimą Demokratų partijos kandidate į šalies vadovo postą, taip pat planuoja vėliau šią savaitę susitikti su jos varžovu Bernie Sandersu, nurodė Baltieji rūmai.

B. Obama

„Prezidentas Obama paskambino tiek (buvusiai valstybės) sekretorei Clinton, tiek senatoriui Sandersui (ir) abu kandidatus pasveikino už surengtas įkvepiančias kampanijas, kurios suteikė energijos demokratams, įtraukė naują amerikiečių kartą į politinį procesą ir nušvietė svarbias politikos idėjas“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo spaudai Josho Earnesto pranešime.

Pasak jo, prezidentas ketvirtadienį susitiks su Vermonto senatoriumis Baltuosiuose rūmuose „Sanderso prašymu“.

B. Sandersas žada likti JAV demokratų prezidentinėje kampanijoje

JAV senatorius Bernie Sandersas atsisakė antradienį pripažinti pralaimėjęs Hillary Clinton ir žadėjo likti kovoje dėl Demokratų partijos kandidato į prezidento postą titulo, nors jo varžovė jau pasiskelbė tapusi partijos vėliavneše.

„Uoliai kovosime, kad laimėtume pirminius rinkimus Vašingtone“, – jis sakė savo šalininkams Kalifornijoje, turėdamas omenyje ateinantį antradienį vyksiantį paskutinį šios kampanijos balsavimą.

B. Sandersas pridūrė, kad „po to perkelsime savo kovą už socialinį, ekonominį, rasinį ir aplinkosauginį teisingumą į Filadelfiją“, kur liepą vyks Demokratų partijos nacionalinis suvažiavimas. Jame bus oficialiai išrinktas partijos kandidatas, mesiantis iššūkį Baltuosius rūmus siekiančiam užimti respublikonų atstovui Donaldui Trumpui.

H. Clinton yra surinkusi pakankamai ją palaikančių delegatų, kad būtų išrinkta partijos kandidate per suvažiavimą Filadelfijoje. Ji antradienio Niujorke jau paskelbė iškovojusi pergalę.

Tuo tarpu B. Sandersas sakė: „Man gana gerai sekasi aritmetika. Žinau, kad mūsų laukianti kova yra labai, labai sunki – bet mes tęsime kovą dėl kiekvieno balso ir kiekvieno delegato.“