Ugningo būdo kairiųjų pažiūrų H.Chavezas per 14 metų trukusį vadovavimą palaikė glaudžius ryšius su Jungtinėms Valstijoms priešiškais režimais, prekiaudamas ginklais ir nafta bei kurdamas bloką, turintį tapti alternatyva kapitalistinei "imperijai".

Jo politinis įpėdinis Nicolas Maduro atliko svarbų vaidmenį kuriant šiuos ryšius, dirbdamas užsienio reikalų ministru, o analitikai prognozuoja, kad jis toliau juos palaikys, ypač su Kuba.

"Šis ryšys gilės. Ne paslaptis, kad jis buvo nepaprastai svarbus žmogus broliams Castro. Jie visada buvo nusistatę, kad Maduro pakeistų Chavezą", - Simono Bolivaro universiteto politologijos profesorius Carlosas Romero sakė naujienų agentūrai AFP.

"Jis yra Kubos žmogus Venesueloje", - pridūrė C.Romero.

H.Chavezo valstybinės laidotuvės taps N.Maduro krikštu laikinojo lyderio vaidmenyje pasaulio arenoje. Viceprezidentas priims dešimtis prezidentų ir premjerų, tuo pat metu laukdamas rinkimų, kurie turėtų būti paskelbti per 30 dienų.

Dauguma Lotynų Amerikos šalių prezidentų atvyks atsisveikinti su H.Chavezu, kuris buvo įtakingas veikėjas šiame regione, sukūręs kairiųjų frontą kartu su panašių pažiūrų lyderiais Bolivijoje, Ekvadore ir Nikaragvoje.

Daugelis lyderių, tarp jų Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff, pradėjo rinktis ketvirtadienio vakarą, kad pamatytų H.Chavezo kūną, pašarvotą Karakaso karo akademijoje. 58 metų Venesuelos prezidentas mirė antradienį, pralaimėjęs kovą su vėžiu.

Tačiau daugelis Europos lyderių šiose laidotuvėse nedalyvaus, nors pasiuntė žemesnio rango pareigūnų delegacijas. Tuo tarpu JAV prezidentui Barackui Obamai atstovaus reikalų patikėtinis ir du Demokratų partijos politikai.

H.Chavezo artimiausias sąjungininkas Kubos prezidentas Raulis Castro atvyko ketvirtadienio vakarą, dėvėdamas juodą kostiumą, kad pamatytų mirusį lyderį, palaikiusio braškančios Havanos ekonomikos gyvybę pigiai parduodama nafta.

"Venesuelos žmonės žinos, kaip apginti jo pasiekimus ir, kaip visada, mes būsime jo pusėje", - R.Castro, kurio ryšiai su H.Chavezu pykdė Venesuelos opoziciją, sakė prieš atvykdamas.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, smarkiai susipriešinęs su Vašingtonu dėl savo šalies branduolinės programos, šią savaitę gedėjo savo draugo, vadindamas jį kankiniu ir išmintingu revoliuciniu lyderiu.

H.Chavezas 13 kartų lankėsi Irane, o M.Ahmadinejadas surengė šešis vizitus Venesueloje. Abi šalys pastaraisiais metais pasirašė milijardų dolerių vertės investicinių sutarčių, tarp jų dėl cemento fabrikų statybos, palydovų ir dviračių gamybos Venesueloje.

Venesuela taip pat palaikė glaudžius ryšius su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, kurį Jungtinės Valstijos yra pavadinusios paskutiniuoju Europos diktatoriumi. Abi šalys tarpusavyje prekiavo ginklais ir nafta, o Venesuelos elitiniai kariai buvo mokomi Baltarusijoje.

Iki savo mirties H..Chavezas ignoravo tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą dėl konflikto Sirijoje ir toliau palaikė tos šalies prezidentą Basharą al Assadą, kuris trečiadienį apgailestavo dėl "didelės netekties man asmeniškai ir visiems Sirijos žmonėms". Tačiau dėl jo šalį apėmusio pilietinio karo B.al Assadas neatvyks į Karakasą.

Nors H.Chavezo santykiai su Jungtinėmis Valstijomis buvo įtempti, abi šalys ėmėsi preliminarių žingsnių padėčiai gerinti. Jų ambasados veikia, tačiau be ambasadorių.

Tačiau N.Maduro sugriežtino retoriką prieš JAV, išsiųsdamas iš šalies du Amerikos karinius atašė, kuriuos jis kaltino rezgus sąmokslą, siekiant destabilizuoti padėtį Venesueloje prieš paskelbiant apie H.Chavezo mirtį antradienį.

"Tai buvo didelė klaida", - sakė C.Romero. - Vašingtonas nesilaiko tokio tono. Vašingtonas siekia stabilesnių santykių. Tai buvo įtūžio akimirka tuo metu, kai jis suvokė, jog prezidentui Chavezui liko tik kelios valandos."

JAV nevyriausybinės organizacijos WOLA vyresnysis bendradarbis Davidas Smilde’as sakė, kad N.Maduro laikomas derybininku ir labiau pragmatišku negu H.Chavezas, nors jis taip pat yra "antiimperialistas".

"Nemanau, kad įvyks kokių nors radikalių pokyčių, ypač svarbiuose santykiuose su Kuba ar kitose srityse, - D.Smilde’as sakė AFP. - Chavezas pabrėžė, kad reikia turėti nepriklausomą užsienio politiką, ir manau, kad jis galiausiai susisaistydavo su visais, kurie priklausė vadinamiems Vakarų disidentams."

"Jis siekė daryti kažką kitaip - į gera ar į bloga", - pridūrė analitikas.