"Viliuosi, kad Dievas padarys mane kankiniu Palestinos žemėje Gazos (Ruože)", - žurnalistams sakė Kh.Meshaalas, atvykęs į teritoriją iš Egipto, per pietinę Rafaho sienos perėją.

"Hamas" lyderis pabučiavo žemę

Hamas" lyderis išeivijoje penktadienį atvyko į Gazos Ruožą savo pirmojo vizito, pranešė korespondentai.

Pavaduotojo Mussos Abu Marzuko ir kitų aukšto rango pareigūnų lydimas Kh.Meshaalas automobiliu pravažiavo Rafaho sienos perėją, išlipo ir pabučiavo žemę, o paskui apkabino Gazos Ruožą valdančio "Hamas" premjerą Ismailą Haniyą.

Kh.Meshaalas, kuris laikomas pragmatiku ir kurį remia regiono sunkiasvoriai Egiptas, Turkija ir Kataras, šia kelione, kaip spėjama, gali pasinaudoti proga lobizmui dėl savo perrinkimo.

Kh.Meshaalas atvyko trijų dienų kelionei, kurio pagrindinis akcentas turi būti "Hamas" 25-ųjų metinių mitingas šį šeštadienį. Jis taip pat apsilankys dviejų "Hamas" simbolių, Izraelio nužudytų veikėjų - karinio sparno vado Ahmedo Jabari ir dvasinio lyderio šeicho Ahmedo Yassino  - namuose.

Jo istorinis vizitas vyksta dvi savaitės po kruviniausio Izraelio ir Gazos Ruožo susirėmimo per ketverius metus. Per tą operaciją buvo nužudytas A.Jabari, izraeliečiai surengė šimtus antskrydžių prieš "Hamas" taikinius, o palestiniečiai iš Gazos Ruožo į Izraelį paleido šimtus raketų.

"Hamas" vaizduoja save nugalėtoju, nes Izraelis po aštuonių kariavimo dienų sutiko su paliaubomis, kurioms tarpininkavo Egiptas, o ne atsiuntė sausumos pajėgas, kaip grasino iš pradžių.

Ketvirtadienį darbininkai įrengė sceną metinių mitingui, kurioje pastatė ir 13 m aukščio raketos M-75, "Hamas" paleistos toli į Izraelio teritoriją, kopiją. Ant jos užrašyta "Pagaminta Gazoje".

Kh.Meshaalas, kurio šeima išvyko iš Vakarų Kranto, kai jis buvo vaikas, augo Kuveite, o šiemet paliko bazę Sirijoje ir persikraustė į Katarą.

Jo vizitas sutampa su slaptų, prieš septynis mėnesius prasidėjusių "Hamas" vidaus rinkimų paskutiniu etapu.

Kh.Meshaalas, kuris sprendimus priimančiam "Hamas" politiniam biurui vadovauja nuo 1996-ųjų, anksčiau šiais metais sakė, kad nesiekia perrinkimo, bet kai kas užsimena, jog jo vizitas Gazos Ruože gali signalizuoti, kad jis apsigalvojo ir dabar bando raminti Gazos Ruožo "Hamas" griežtosios linijos šalininkus, su kuriais buvo susirėmęs prieš kelis mėnesius.

Palestiniečių analitikas Hani al Masri mano, jog pagrindinis šios kelionės tikslas yra Egipto, Turkijos ir Kataro remiamas bandymas pasiekti, kad Kh.Meshaalas būtų perrinktas. "Egiptas, Kataras ir Turkija nori Khaledo Meshaalo, paprasčiausiai dėl to, kad jis yra nuosaikus ir gali tvarkyti reikalus tarp Vakarų ir islamistų", - sakė H.al Masri.

Izraelis tuo tarpu viską vertina kitaip. Jis "Hamas" laiko teroristine organizacija, atsisako tiesiogiai bendrauti su šiuo judėjimu ir įvedė Gazos Ruožo sienos blokadą, kai "Hamas" 2007 metais perėmė šios teritorijos valdymą.

Tačiau po Gazos Ruožo puolimo praėjusį mėnesį Izraelis netiesiogiai, per Egiptą derasi su "Hamas" dėl paliaubų ir tolesnio sienos suvaržymų švelninimo, pratęsiant pastarųjų metų tendenciją.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Yigalas Palmoras ketvirtadienį sakė, kad Izraelis nesprendžia, kas atvyksta į Gazos Ruožą iš Egipto. "Neturime pozicijos dėl įvairių asmenų "Hamas", - atsakė jis, paklaustas apie Kh.Meshaalo vizitą.

Prieš 15 metų Izraelis rengėsi nužudyti Kh.Meshaalą. 1997-aisiais Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, kuris tada dirbo savo pirmą kadenciją, nurodė nužudyti Kh.Meshaalą keršijant už "Hamas" mirtininkų išpuolius Izraelyje.

Izraeliečių agentai sučiupo Kh.Meshaalą Jordanijos sostinės Amano gatvėje ir sušvirkštė jam nuodų, bet buvo sučiupti, tad B.Netanyahu buvo priverstas atsiųsti priešnuodžio, kuris išgelbėjo "Hamas" lyderio gyvybę.

B.Netanyahu taip pat turėjo paleisti "Hamas" dvasinį lyderį A.Yassiną, kad susigrąžintų savo agentus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)