Kreipdamasis į musulmonų pasaulio lyderius sekmadienį Rijade D. Trumpas paragino susivienyti prieš „islamistų terorą“, konkrečiai įvardydamas grupuotę „Hamas“ ir džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Hamas“ atstovas Fawzi Barhumas pareiškė, kad D. Trumpas savo pastabomis „siekė suteršti palestiniečių pasipriešinimo reputaciją“.

Judėjimas nesutinka būti laikomas „teroristine“ organizacija, sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Aukšto rango „Hamas“ pareigūnas Mushiras al Masri pareiškė, kad D. Trumpas „susidėjo su okupanto (Izraelio) politika“.

JAV prezidentas savo kalboje ragino musulmoniškojo pasaulio lyderius pasipriešinti „islamo ekstremizmo krizei, islamistams ir visų rūšių islamistiniam terorui“.

Tarp tų grupuočių jis konkrečiai paminėjo sunitų džihadistų judėjimus IS ir „al Qaeda“, Libano ginkluotą šiitų judėjimą „Hezbollah“ ir „Hamas“.

Palestiniečių parlamento rinkimuose triumfavęs „Hamas“ jėga perėmė Gazos Ruožo kontrolę iš sekuliarių palestiniečių ir pakurstė konfliktą, kuris 2007-aisiais vos neperaugo į pilietinį karą.

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Izraelis „Hamas“ laiko teroristine organizacija. Nuo 2008 metų tarp Izraelio ir palestiniečių kovotojų Gazoje vyko trys karai.

Pirmadienį D. Trumpas atvyko į Izraelį, o netrukus turėtų prasidėti jo derybos su šalies ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

Antradienį JAV vadovas susitiks su Palestinos prezidentu Mahmudu Abbasu. D.Trumpas tikisi atnaujinti Izraelio ir palestiniečių taikos derybas.