Galutinis žuvusiųjų skaičius gali būti "gerokai virš 100 000" , - sakė Haičio premjeras.

"Viliuosi, kad klystu, nes tikiuosi, kad žmonės turėjo laiko išeiti, - aiškino jis. - Dabar gatvėse yra tiek daug žmonių; tiksliau nežinome, kur jie gyveno".

"Tačiau tokia daugybė, tiek daug pastatų, miesto rajonų visiškai sugriauta, kad ten net nematome žmonių, aš nežinau, kur tie žmonės dabar", - kalbėjo J.-M.Bellerive.

Žmonės traukia lavonus iš namų griuvėsių, dengia juos paklodėmis, guldo šalikelėse. Praeiviai, priėję pakelia paklodės kraštą, ieško savųjų. Prie vieno pastato griuvėsių guli krūvoje penkių vaikų ir trijų suaugusiųjų lavonai.

Aukšto rango dvasininkas guli greta vargšų. 63-ejų metų arkivyskupo Josepho Serge Miot kūnas rastas jo buveinės griuvėsiuose.

Haičio Senato pirmininkas Kely Bastienas įstrigo gyvas beveik visiškai suploto parlamento pastato griuvėsiuose.

Haičio prezidentas šalį sukrėtusį žemės drebėjimą laiko katastrofa

Neįsivaizduojama katastrofa trečiadienį pavadino Haitį sukrėtusį žemės drebėjimą šios šalies prezidentas Rene Prevalis interviu amerikiečių laikraščiui "Miami Herald".

Jis spėja, kad "žuvo tūkstančiai žmonių". Tačiau prezidentas atsisakė pranešti kokius nors duomenis apie žuvusiųjų skaičių. "Turime įvertinti padėtį", - pažymėjo R.Prevalis.

"Sugriautas parlamentas, mokesčių valdyba, mokyklos ir ligoninės, - sakė R.Prevalis. - Po daugybės mokyklų griuvėsiais palaidota daugybė žuvusiųjų".

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad po sugriuvusio parlamento nuolaužomis įkalintas parlamento aukštųjų rūmų, Senato, pirmininkas. Jis liko gyvas, tačiau yra užblokuotas.

Pasak Haičio prezidento, jis su žmona apėjo prie prezidentūros esančius miesto kvartalus.

"Tai katastrofa. Žengi per mirusių žmonių kūnus. Daugybė žmonių palaidota po namų nuolaužomis. Sugriauta Centrinė ligoninė. Mums reikalinga pagalba, inžinieriai", - pasakojo šalies prezidento žmona Elisabeth Preval.

Mokslininkai apie žemės drebėjimą Haityje

 Žemės drebėjimas Haityje, 7,0 balo stiprumo įvyko palei antsprūdį - geologinį darinį, kuriame vienas žemės plutos blokas užslenka horizontaliai ant kito, aiškina mokslininkai.

Toks yra ir Kalifornijos San Andrėjo sprūdis.

Dabartinis, Haitį suniokojęs žemės drebėjimas yra stipriausias šioje saloje nuo 1770 metų.

O 1946 metais 8,0 balo stiprumo žemės drebėjimas vyko kaimyninėje Dominikos Respublikoje, purtė ir Haitį; anuomet žuvo apie 100 žmonių - daugiausia nuo cunamio. Tada aukų buvo mažiau, nes požeminiai smūgiai pasireiškė poilsio dienos popietę.

Šį antradienį užregistruoto žemės drebėjimo centras buvo vos už 15 km į vakarus nuo Port o Prenso 8 km gylyje, pranešė JAV geologijos tarnyba. Po pagrindinio smūgio buvo dar daugiau kaip 30 mažesnių žemės drebėjimų nuo 4,5 iki 5,9 balo stiprumo.

JAV siunčia tris gelbėtojų komandas į Haitį

Jungtinės Valstijos trečiadienį į Haitį siunčia pirmąsias tris gelbėtojų grupes, kurios turės padėti šaliai susitvarkyti su žemės drebėjimo padariniais, pranešė Valstybės departamento atstovas.

Gelbėtojų iš Kosta Rikos, Vašingtono ir Los Andželo komandos kelionės tikslą turėtų pasiekti jau trečiadienio popietę, informavo departamento atstovas Philipas Crowley.

Pasak jo, JAV pakrantės apsaugos lėktuvai trečiadienio rytą praskrido virš drebėjimo nuniokotos salos, kad įvertintų esamą padėtį. Tarptautinio oro uosto pakilimo ir nusileidimo takas yra "geros būklės" ir dispečerinė veikia, pridūrė Ph.Crowley.

Pareigūnas informavo, kad į Haitį taip pat plaukia keli laivai, be to ryte ten turėtų būti Pakrantės apsaugos sraigtasparnis, kuris padės evakuojant sužeistuosius.

Susisiekta su didžiąją dalimi JAV ambasados darbuotojų, sakė jis.

Haityje gyvena 40-45 tūkstančiai JAV piliečių.

Kanada trečiadienį į Haitį išsiuntė lėktuvą su medicininės įrangos siunta ir gelbėtojų pajėgas.

Kanados užsienio reikalų ministras Lawrence'as Cannonas pažadėjo, kad be lėktuvo "C-17" su medicinine įranga ir sraigtasparnių paieškos bei gelbėjimo operacijoms, bus suteikta ir kitokios pagalbos, jeigu tokios reikės.