Daugiau kaip 1,8 milijono musulmonų maldininkų nuo aušros susibūrė ant kalvos, vadinamos Arafato kalnu, ir lygumoje prie jo, apie 15 km nuo Mekos.

Nuo šio kalno, kaip tikima, prieš 14 amžių islamo pranašas Muhammadas pasakė savo paskutinį hadžo pamokslą.

Tolumoje esančių aukštesnių viršūnių fone žmonės tupi, stovi, lipa kalvoje įrengtomis pakopomis, kartodami ritualinius užkalbėjimus.

Žiūrint iš tolo, Arafato kalnas atrodo baltas kaip sniegas – nuo maldininkų vyrų vilkimų ihramų. Šis baltas rūbas simbolizuoja skaistumo būseną ir pabrėžia visų vienybę, nepaisant socialinės padėties ar tautybės.

Moterys taip pat vilki laisvus rūbus, dažniausiai baltus, bet kai kurios, kaip 30-metė Soumaya (Sumaja) iš Malio, apsirengė tradicine apranga, šįkart oranžine.

„Jaučiamės nevaržomos ir patenkintos mūsų piligrimyste“, – sakė ji.

„Viskas puikiai organizuota“, – pridūrė jos draugė, 23-ejų Khadija Bechir.

Maldininkai atvyksta iš bet kurio pasaulio kampelio, bet daugiausia – iš Indonezijos, kuri yra daugiausia musulmonų turinti šalis pasaulyje.

Oficialiai šeštadienį vakare paskelbta, kad maldininkų yra daugiau negu 1,8 mln., daugiau kaip 1,3 mln. yra atvykę iš užsienio.

Hadžas yra vienas iš penkių islamo stulpų. Jį bent kartą gyvenime turi atlikti kiekvienas tai išgalintis ir pajėgiantis musulmonas.