Rugsėjo 18 dieną Škotija surengs referendumą dėl to, ar atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės ir paskelbti nepriklausomybę nuo 307 metus trukusios sąjungos su Anglija.

„Man labai nepatiktų, jei jūs prarastumėt Škotiją“, – sakė H.Clinton, kuri yra laikoma demokratų favorite 2016 metų prezidento rinkimuose, jeigu nuspręstų juose dalyvauti.

Tai ji sakė savaitė po B.Obamos komentarų, jog Amerika nori „vieningo“ partnerio, bet spręsti reikia patiems škotams.

B.Obama taip pat leido suprasti, jog jis teiktų pirmenybę Didžiosios Britanijos pasilikimui Europos Sąjungoje (ES), ir sakė, jog Vašingtoną padrąsina žinojimas, kad jo sąjungininkė „turi vietą prie stalo didžiausiame Europos projekte“.

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas pažadėjo, kad jei kitais metais bus perrinktas, bandys iš naujo derėtis dėl šalies ryšių su ES ir atgauti dalį įgaliojimų, o tada, 2017 metais, surengs britams referendumą dėl to, ar pasilikti Bendrijoje.

Paklausta apie britų narystę ES, H.Clinton sakė, kad „Europai reikia Britanijos“. Jos nuomone, Britanija suteikia perspektyvą, kuri yra svarbi Europai, ypač – po ekonomikos krizės.

Apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti ketvirtadienį, rodo, kad parama Škotijos nepriklausomybei per pastarąjį mėnesį reikšmingai padidėjo ir kad nacionalistai, nors vis dar atsilieka, stiprina savo pozicijas.