Ukrainos Gynybos ministerija baiminasi rusų agresijos Ukrainos žemyninėje dalyje, pareiškė Ukrainos gynybos ministro pavaduotojas Leonidas Poliakovas, informuoja zn.ua.

„Nesibaigia bandymai skleisti Rusijos agresiją Ukrainos žemyninėje dalyje... Sutelktas karinis potencialas prie mūsų šalies sienų gali būti bet kurią akimirką panaudotas prieš mus“, – kovo 21 d. Kijeve vykusioje spaudos konferencijoje sakė jis.

L. Poliakovo teigimu, rusų kariai, dalyvavę mokymuose, atsitraukė nuo Ukrainos ir Rusijos sienos, tačiau negrįžo į savo dalinius. Jie apsistojo giliau Rusijos teritorijoje, netoli sienos.

Kijevas pateikė sąlygas deryboms

Ukraina pasirengusi pradėti derybas su Rusijos Federacija bet kokiu formatu, su sąlyga, kad bus išvesta Rusijos kariuomenė iš Ukrainos, teigia laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas.

Apie tai praneša zn.ua.

„Mes pasirengę deryboms su Rusijos Federacija bet kokiu formatu, tačiau svarbiausia pozicija šiose derybose turi būti rusų kariuomenės išvedimas iš Ukrainos teritorijos“, – pareiškė O. Turčynovas penktadienį po susitikimo Kijeve su JTO generaliniu sekretoriumi Ban Ki Moonu.

Jis pabrėžė, kad „Ukraina niekada nesusitaikys su tuo, kad užgrobta jos teritorija“.

Kariuomenei „pasiūlė tris variantus: prisiekti Rusijai arba gauti rusiškus pasus ir likti pusiasalyje, bet kaip civiliams, arba gauti po 4 tūkst. grivinų ir visam laikui palikti Kijevą.

Kariškių spėjimu, toliau galimas jėgos variantas. Jūreiviai laukia nurodymų iš Gynybos ministerijos, o pastaroji kol kas tyli.

„Jei Valstybės Dūma priims įstatymą viską nacionalizuoti, mums ima galioti Rusijos Federacijos Baudžiamasis kodeksas ir mes tampame nusikaltėliais. Jeigu tiesiog atiduodame laivus, pagal Ukrainos įstatymus būsime valstybės išdavikai, – teigė vieno laivo karininkas, saugumo sumetimas nenorėjęs skelbti pavardės.

Rytų Ukrainos gyventojai baiminasi nukentėti nuo „vizų karo“ su Rusija

Ukrainos žmonės, ypač gyvenantys šalies rytiniuose regionuose, kur gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, baiminasi patekti į kryžminę ugnį „vizų kare“ tarp Kijevo ir Maskvos, sakydami, jog dėl tos priešpriešos nukentės jų darbo santykiai ir šeimų ryšiai.

„Mes liksime čia tuščiomis kišenėmis; nekenčiu valdžios“ dėl šių veiksmų, sakė Michailas Stepanovas, įsitikinęs, kad Maskva imsis atsakomųjų priemonių, jeigu Kijevas įvykdys savo grasinimą įvesti vizų režimą Rusijos piliečiams.

Netoli sienos su Rusija esančio Donecko miesto, garsėjančio savo akmens anglių kasyklomis, beveik kiekviena šeima turi kitapus sienos gyvenančių artimųjų.

„Mūsų vyriausybė mėgina pakenkti savo piliečiams“, – pažymėjo M.Stepanovas.

„Rusai keliaus po Ukrainą, bet yra milijonai ukrainiečių, kurie vyksta dirbti į Rusiją, – sakė 30-metis inžinierius. – Likę tuščiomis kišenėmis, jie padėkos vyriausybei, kad jais pasirūpino.“

Doneckas yra nuvesto Kremliaus palaikomo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus šalininkų tvirtovė. Kai šis lyderis buvo nuverstas praeitą mėnesį, prorusiškos pajėgos perėmė kontrolę Ukrainai priklausančiame Krymo pusiasalyje.

Donecko ir kitų rytinių regionų gyventojų dauguma nepalaiko naujosios proeuropietiškos Kijevo vyriausybės. Pasak jų, vizų įvedimas Rusijos piliečiams prilygtų alyvos šliūkštelėjimui į ugnį.

„Mano motina turi artimųjų Rusijoje. Tokiems žmonėms kaip jis gauti vizą būtų tikras vargas, žinant, kiek su tuo susiję biurokratijos“, – sakė 30-metė vertėja Dyna Kučeruk.

IT darbuotojas Sviatoslavas Surkovas sakė, jog daugelis jo srities darbuotojų bendradarbiauja su Rusijos bendrovėmis, todėl jiems gresia netekti darbo, jeigu būtų įvestas vizų režimas.

„Jeigu ukrainiečiai programuotojai turėtų gaišti laiką, kad gautų vizas, jų darbdaviai Rusijoje tikriausiai mieliau samdytų rusus“, – pažymėjo 28 metų specialistas.

Pramonės mieste Charkove, kuris yra dar arčiau sienos su Rusija, buvo reiškiamos skirtingos nuomonės.

„Padėtis dėl vizų liūdna, tačiau Rusija faktiškai paskelbė karą“ Ukrainai, sakė 40-metė kino kūrėja, vardu Olena.

„Tai užkirs kelią provokatorių atvykimui, siekiant pakenkti Ukrainai“, – pridūrė ji.

Trečiadienį paskelbusi apie planus įvesti vizų režimą Rusijai, Kijevo valdžia kitą dieną atrodė nelinkusi įgyvendinti šio sprendimo.

„Turime ilgai ir gerai pagalvoti prieš veikdami“, – sakė laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas, kurio pozicija, regis, skyrėsi nuo sprendimo, kurį paskelbė Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba. A.Jaceniukas taip pat yra tos tarybos narys.