46 metų J.Moralesas, kuris išgarsėjo vaidindamas kvailelį, vos netapusį prezidentu, paskelbė pergalę, rinkimų pareigūnams paskelbus stulbinamus rezultatus: 69 proc. balsavo už šį konservatyvių pažiūrų kandidatą, o 31 proc. – už buvusią pirmąją šalies ponią, socialdemokratę Sandra Torres. Šie rezultatai buvo paskelbti suskaičiavus balsalapius 96 proc. apylinkių.

„Šiais rinkimais padarėt mane prezidentu. Gavau mandatą, ir šis mandatas – kovoti su korupcija, kuri mus išsekino“, – J.Moralesas sakė per nacionalinę televiziją.

„Ačiū už balsuojant parodytą pasitikėjimą. Lieku įsipareigojęs Dievui ir Gvatemalos žmonėms, ir dirbsiu atiduodamas visą savo širdį ir jėgas, kad neapgaučiau jūsų“, – pridūrė jis.

S.Torres pripažino pralaimėjimą trumpoje kalboje per televiziją, sakydama Gvatemalos žmonėms, kad „žmonės atliko pasirinkimą, o mes jį gerbiame. Linkime ponui Moralesui didžiausios sėkmės.“

Balandžio mėnesį prasidėjusios rinkimų kampanijos pradžioje J.Moralesas atrodė kaip visiškas autsaideris, už kurį buvo pasirengę atiduoti balsą vos 0,5 proc. rinkėjų.

Tačiau aktorius ir televizijos laidų vedėjas išpopuliarėjo paskutinę minutę, kai Gvatemalos žmonės nusprendė nubausti politikų elitą dėl virtinės skandalų, įskaitant vėliausią, privertusį atsistatydinti prezidentą Otto Perezą, kuris po to buvo suimtas.

J.Moralesas išgarsėjo 2007 metų filme „Prezidentas su sombreru“ (Un presidente de a sombrero) suvaidinęs Netą – ne itin guvaus proto kaimietį, kuris vos neišrenkamas prezidentu, dalydamas tuščius pažadus, tačiau galiausiai pralaimi rinkimus ir grįžta į savo miestelį.

Pats komikas savo pirmąjį mėginimą pasireikšti nacionalinėje politikoje pradėjo gana lengvabūdiškai, pasakodamas anekdotus per susitikimus su rinkėjais, tačiau beveik nekalbėdamas apie konkrečius planus.

„20 metų jus juokinau. Prižadu, kad tapęs prezidentu jūsų nevirkdysiu“, – jis sakė rinkėjams.

Tūkstančiai gvatemaliečių išėjo į gatves protestuoti prieš korupciją, kai balandį įsiplieskė naujausias skandalas. Tokio masto demonstracijų šioje neturtingoje Centrinės Amerikos šalyje anksčiau dar nėra buvę.

„Žmonės pavargo nuo to paties per tą patį“, – J. Moralesas sakė žurnalistams, sužinojęs apie savo sėkmingą pasirodymą per pirmąjį turą.

Jis laimėjo pirmąjį rinkimų ratą, surinkęs 24 proc. balsų ir aplenkęs 20 proc. gavusią S.Torres, kuri buvo palaikoma socialdemokratų partijos UNE.

Politikos analitikas Cecilis de Leonas sakė, kad šis komikas iškilo kaip „politinis fenomenas, anksčiau nepriklausęs politinėms partijoms ir neužėmęs viešų postų“.