Valdančioji partija „Gruzijos svajonė“, vadovaujama iš užkulisių buvusio premjero milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio, antrame rate laimėjo 48 iš 50 vienmandačių apylinkių, o buvusio prezidento Michailo Saakašvilio įkurtas Vieningasis nacionalinis judėjimas (UNM), per pirmąjį turą užsitikrinęs 27 vietas parlamente, sekmadienį negavo nei vieno papildomo mandato.

Kaip rodo negalutiniai Centrinės rinkimų komisijos duomenys, dar du mandatus 150 vietų parlamente per antrąjį turą iškovojo nepriklausomi kandidatai – Salomė Zurabišvili ir Simonas Nozadzė.

Per pirmąjį rinkimų ratą spalio 8 dieną „Gruzijos svajonė“ surinko 48,68 proc. proc. balsų, o UNM liko antras, gavęs 27,11 proc. balsų.

Naujajame parlamente valdančioji partija turės 115 mandatų, todėl galės formuoti naująją vyriausybę, taip pat turės pakankamai balsų priiminėti konstitucijos pataisas.

Per pirmąjį turą į Gruzijos parlamentą pirmąkart pateko maža antivakarietiška partija – Patriotų aljansas – perkopusi 5 proc. balsų slenkstį. Ji turės šešis deputatus.

Per antrąjį turą, pasibaigusį 16 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku, rinkėjų aktyvumas buvo 37,5 proc., nurodė Centrinė rinkimų komisija.

Gruzijos sąjungininkai Vakaruose atidžiai stebi, ar ši strategiškai svarbi Kaukazo valstybė, giriama kaip retas demokratijos pavyzdys buvusiame sovietiniame regione, sugebės įtvirtinti laimėjimus po pirmojo valdžios pasikeitimo rinkimų būdu, įvykusio prieš ketverius metus.

Rinkimai Gruzijoje

Opozicija protestuoja

Tiek po pirmojo balsavimo, tiek po sekmadienį įvykusio antro rinkimų rato opozicija reiškė pasipiktinimą ir kaltino vyriausybę didelio masto balsų klastojimu, bet šiuos pareiškimus rinkimų pareigūnai griežtai atmetė.

„Iš Gruzijos žmonių buvo atimta teisė priimti laisvą pasirinkimą“, – naujienų agentūra AFP sakė vienas iš UNM lyderių Georgijus Baramidzė.

„Pažeidimų, spaudimo rinkėjams ir opozicijos aktyvistams bei balsų pirkimo mastas – piktinanti“, – pridūrė jis.

Visgi Centrinė rinkimų komisija tvirtino, kad balsavimas „vyko esant ramiai atmosferai, o rinkėjai galėjo laisvai pareikšti savo valią“.

Tarptautinė sąžiningų rinkimų ir demokratijos draugija, vietos rinkimų priežiūros organizacija, pasiuntusi į rinkimų apylinkes apie 700 stebėtojų, sakė užfiksavusi procedūrinių pažeidimų, tokių kaip to paties rinkėjo balsavimas kelis kartus, taip pat balsalapių žymėjimo atvejų.

Rinkimus taip pat stebėjo tarptautiniai stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), Europos Parlamento ir NATO.

Jungtinėse Valstijose įsikūręs Nacionalinis demokratijos institutas nurodė, kad užfiksuoti pažeidimai, jeigu dėl jų nebus imtasi veiksmų, gali „sumažinti būsimų rinkimų patikimumą, taip pat būsimo parlamento ir vyriausybės mandato patikimumą“.

Nuogąstavimai dėl ateities

Gruzijos politikoje tebedominuoja M. Saakašvilis ir B. Ivanišvilis, nors nei vienas iš jų neužima jokių oficialių postų.

Šalyje, siekiančioje tapti Europos Sąjungos ir NATO nare, o 2008 metais trumpai kariavusioje su Rusija, prieš šiuos rinkimus buvo padidėjusi įtampa dėl kelių smurto incidentų, nukreiptų prieš opozicijos kandidatus.

Nuotaikos Gruzijoje atspindėjo kelerius pastaruosius metus stebėtą susipriešinimą, kurį opozicija vadina politine raganų medžiokle ir pastangomis atkeršyti M. Saakašviliui ir jo stovyklai.

Charizmatiškas reformų šalininkas M. Saakašvilis, atėjęs į valdžią per 2003 metų Rožių revoliuciją, buvo priverstas palikti šalį, 2013 metais, kai prokurorai išdavė jo arešto orderį, kaltindami įgaliojimų viršijimu.

Dabar jis dirba Odesos regiono gubernatoriumi provakarietiškoje Ukrainoje.

Griežti veiksmai prieš buvusio prezidento rėmėjus taip pat sukėlė nerimą tarp Gruzijos sąjungininkų Vakaruose, nuogąstaujančių, kad demokratijos būklė šalyje gali vėl pašlyti.

2012 metų rinkimai kol kas buvo vieninteliai Gruzijoje, kai valdžia naujai jėgai buvo perduota konstitucijoje numatytu būdu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)