"Dabar pagrindinis uždavinys mūsų šaliai - surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus. Tačiau laisvi ir sąžiningi rinkimai nebus įmanomi, jeigu kils smurtas", - premjeras Vano Merabišvilis sakė duodamas interviu naujienų agentūrai AFP.

Praeitą savaitę paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose matoma, kaip kaliniai mušami ir žaginami, išprovokavo protestus ir aptemdė valdančiosios partijos reputaciją, ruošiantis įtemptoms grumtynėms per ateinantį pirmadienį vyksiančius rinkimus su opozicijos koalicija, vadovaujama vieno milijardieriaus verslo magnato.

"Asmeniškai pasirūpinsiu, kad iš kalėjimų sistemos būtų su šaknimis išrauti kankinimai ir žmogaus orumą žeidžiantys veiksmai, - žadėjo V.Merabišvilis. - Vyriausybė negailės finansinių ir žmogiškųjų išteklių, siekiant užtikrinti, kad niekas neabejotų, jog kalinių saugumas ir teisės yra užtikrinamas."

V.Merabišvilis anksčiau buvo įtakingas, tačiau viešumos vengiantis vidaus reikalų ministras, sulaukęs pagyrimų dėl reformų, nutraukusių kyšininkavimą policijoje, pažabojusių organizuotą ir smulkųjį nusikalstamumą. Tačiau liepą perėmęs premjero postą jis tapo labiau pastebimu veikėju.

Jeigu valdančioji partija laimėtų rinkimus, jis galėtų tapti įtakingiausiu Gruzijos politiku, nes 2013 metais, kai baigsis antroji M.Saakašvilio kadencija, įsigaliosiančios konstitucijos pataisos sustiprins premjero vaidmenį.

V.Merabišvilis užsiminė, jog jeigu į valdžią ateitų magnato Bidzinos Ivanišvilio vadovaujama opozicija, Gruzijoje gali atsinaujinti ankstesnis chaosas, o šalis netgi gali netekti nepriklausomybės.

"Manau, yra trys pagrindinės, fundamentalios vertybės: kad Gruzija niekada netaptų nusikaltėlių šalimi, kad Gruzija niekada negrįžtų į korupciją ir kad Gruzija būtų nepriklausoma. Tačiau kai kuriems (opozicijoje) šie principai nėra jų esminės vertybės", - pažymėjo jis.

Premjeras kaltino opoziciją siekiant atgaivinti sistemą, dėl kurios Gruzija buvo dominuojama Kremliaus.

"Tai žmonės, kurie nori atkurti senąją Sovietų Sąjungą. Tai nostalgija seniems laikams, noras grąžinti tai, kas buvo anksčiau. Gruzijai tai reikštų nepriklausomybės netektį", - pabrėžė vyriausybės vadovas.