Buvęs Naujosios Meksikos valstijos gubernatorius Billis Richardsonas trečiadienį sakė, jog delegacijos tikslas – paspausti Šiaurės Korėjos valdžią dėl moratoriumo raketiniams ir branduoliniams bandymams, paraginti suteikti šalies žmonėms galimybę naudotis mobiliuoju ryšiu bei užtikrinti interneto laisvę.

Per interviu „The Associated Press“ Pchenjane politikas sakė, jog dar vienas jų vizito Šiaurės Korėjoje tikslas – paprašyti teisingo ir humaniško elgesio su šalyje kalinamu Amerikos piliečiu.

„Susitikome su daugeliu užsienio reikalų pareigūnų, asmenų, reguliuojančių interneto klausimus, mokslininkų, politikų. Turėjome tris aiškius tikslus. Pirmasis - moratoriumas raketų paleidimams ir branduoliniams bandymams. Antrasis – amerikiečio likimas: norime, kad su juo būtų elgiamasi tinkamai, jis sulauktų teisingumo. Ir trečiasis – platesnis interneto ir mobiliojo ryšio naudojimas. To reikia patiems Šiaurės Korėjos žmonėms“, - sakė buvęs Naujosios Meksikos gubernatorius.

Kartu su politiku į Šiaurės Korėją vyko ir „Google“ vykdomasis direktorius Ericas Schmidtas. Vizitą Šiaurės Korėjoje delegacijos nariai įvardijo kaip privatų, grįstą humanitariniais tikslais.

E.Schmidtas, padėjęs paversti „Google“ interneto lydere, dažnai viešojoje erdvėje kalba apie žmonėms suteikiamos galimybės laisvai naudotis internetu ir kitomis naujausiomis technologijomis svarbą.
Šiuo metu „Google“ turi savo atstovybes daugiau nei 40-yje šalių, tarp kurių yra ir trys Šiaurės Korėjos kaimynės: Rusija, Pietų Korėja ir Kinija. Kinija taip pat neretai susilaukia kritikos dėl cenzūros internete.

Vos prieš kelias savaites Šiaurės Korėja paleido ilgo nuotolio raketą, kuri į kosmosą nugabeno palydovą. Vašingtonas pasmerkė raketos paleidimą kaip šaliai draudžiamą raketinį bandymą.