Uola" vadinamos teritorijos gyventojai pasisakys už tai, kad Jungtinė Karalystė liktų Europos Sąjungoje, nes tik tai gali apginti nuo Ispanijos teritorinių pretenzijų. Yra ir kitų svarbių priežasčių.

Tūkstančiai žmonių, gyvenančių Ispanijoje, bet dirbančių Gibraltare, kasdien pervažiuoja šią ribą, dešimt milijonų turistų kasmet aplanko šią teritoriją.

Kas bus, jeigu Ispanija sugalvos įvesti griežtą kontrolę, Britanijai pasitraukus iš Europos Sąjungos.

„Gibraltaras – viso aplinkinio regiono ekonomikos variklis, daug priklausantis nuo laisvo judėjimo, tai užtikrina Europos Sąjungos taisyklės. Jeigu to nebus, kils sunkumų turistams, žmonėms, kasdien atvykstantiems dirbti. Nuo Madrido malonės priklausys – siena bus atvira ar ne, tai turės neigiamų padarinių mūsų ekonomikai“, – įsitikinęs Gibraltaro premjero pavaduotojas Josephas Garcia.

Juolab Ispanijos premjeras jau pareiškė – jeigu britai nutars palikti Europos Sąjungą, Madridas kitą dieną pradės kalbėti apie Gibraltarą.

Ispanija negali pamiršti, kad prieš tris šimtus metų tai buvo jos teritorija, kurią perleido britams.

Nedideli mokesčiai Gibraltare vilioja prekybos internetu, elektroninių žaidimų, draudimo ir finansų verslą.

Jeigu Britanija nutartų pasitraukti, tektų rengti naujas sutartis su Europos Sąjunga. Tai gali trukti porą metų. Tokia nežinomybė Gibraltarui būtų ne į naudą.

Jeigu gyventume Anglijoje, balsuotume už pasitraukimą, bet gyvendami Gibraltare negalime sau to leisti, sako „Uolos“ gyventojai.

Gibraltare dirbantys ispanai sunerimę ne ką mažiau.

„Jeigu britai balsuotų už pasitraukimą, jeigu pasienis būtų uždarytas, kartu su kitais devyniais tūkst. čia dirbančių ispanų likčiau be darbo. O Ispanijos pasienio su Gibraltaru regione nedarbas – didžiausias“, – sako virtuvės šefas Luisas Miguelis Senoras.

Gibraltaras – viena tankiausiai Europoje gyvenamų vietų, todėl ir britai, kiti europiečiai, nors dirba ant „Uolos“, gyvena Ispanijoje, kur daugiau vietos ir pigesni būstai.