Buvusiam kariui Andy Lewthwaite`ui akis į akį teko susidurti su terorizmu, kai jis praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje tarnavo Šiaurės Airijoje per patį protestantų ir katalikų konflikto įkarštį.

Dabar jam tenka taikytis su įtarimais, kad jo duktė, jau tapusi labiausiai ieškoma pasaulio moterimi, surengė ataką, per kurią Nairobio prekybos centre „Westgate“ žuvo daugiau kaip 60 žmonių, rašo dailymail.co.uk.

„Andy žino, kokie pasibaisėtini būna taikinio nesirenkantys šaudymai“, - laikraščiui „The Dail Mirror“ sakė vienas kaimynas.

„Įsivaizduoti, kad prie to prisidėjo jo paties duktė, jam yra labai skaudu“.

„Jis būdavo labai orus... dabar jo duktė juodina tiek jo paties, tiek savo šalies reputaciją“, - sakė jis.

Šie komentarai pasirodė po to, kai į ligoninę pateko S. Lewthwaite 85 metų močiutė – teigiama, kad liūdnai išgarsėjusi anūkė senolei sukėlė didžiulį stresą.

S. Lewthwaite iš Bakingamšyro grafystės Eilsberio miesto į islamą atsivertė būdama 17 metų. Ji ištekėjo už Jermaine`o Lindsay, kuris vėliau susisprogdino per 2005 metų liepos 7 dienos išpuolius Londone, nusinešusius 26 žmonių gyvybes.

29 metų trijų vaikų motinos Kenijos policija jau ieškojo dėl įtariamų ryšių su viena teroristine kuopele, planavusia susprogdinti bombą šalies pakrantėje.

Dabar įtariama, kad ji sumanė keturių dienų ataką Nairobio prekybos centre „Westgate“, virtusia iki šiol tebesitęsiančia apsiaustimi, per kurią jau žuvo daugiau kaip 60 žmonių.

Tiesa, trečiadienį Somalio teroristinė grupuotė „Al Shabaab“ pareiškė, kad prie šio užpuolimo nėra prisidėjusi jokia moteris.

Gimusi anglų kareivio A. Lewthwaite`o ir airių katalikės Christine Allen šeimoje, Samantha mėgavosi nerūpestinga vaikyste Šiaurės Airijos Banbridžo mieste.

S. Lewthwaite tebelankė pradinę mokyklą, kai šeima persikėlė į Eilsberį. 1995 metais jos tėvai išiskyrė.

Miesto tarybos narys Rajas Khanas, kurio šeima bendravo su Lewthwaite`ų šeima Eilsberyje, sakė, kad jį pribloškė kalbos, jog Samantha gali būti susijusi su ataka Kenijoje.

„Ji buvo eilinė, jauna, paprasta mergina britė. Ji buvo puiki asmenybė, nors jai trūko pasitikėjimo savimi“, - sakė jis.

Atsivertusi į islamą, S. Lewthwaite pasikeitė savo vardą į Sherafiyah ir ištekėjo už savižudžio sprogdintojo J. Lindsay, su kuriuo susipažino musulmonų pokalbių svetainėje internete.

R. Khanas pamena, kaip likus trims ar keturioms savaitėms iki liepos 7-osios sprogimų, buvo susitikęs su S. Lewthwaite ir J. Lindsay dėl gyvenamojo būsto klausimų. Tuomet ji tebebuvo tokia pati, kokią jis ir prisimena.

„Ji tebebuvo tas pats žmogus, stokojantis pasitikėjimo savimi“.

„Ji nebuvo ryžtinga. Štai kodėl man sunku patikėti, kad ji galėjo vadovauti tarptautinei nusikalstamai teroristų organizacijai“, - pažymėjo jis.