Pasak jo, Rusijos opozicijoje esama protingų žmonių, tačiau jie neturi savo programos.

G.Depardieu atsiėmė Rusijos pasą sausio 6 dieną per vakarienę su V.Putinu. Aktorius šios šalies pilietybės pasiprašė per įnirtingą ir didelio atgarsio sulaukusią kovą su Prancūzijos valdžia dėl naujo prieštaringai vertinamo mokesčio turtingiausiems piliečiams.

Kino žvaigždė neigė siekiantis pasinaudoti Rusijoje galiojančiu visuotiniu 13 proc. pajamų mokesčiu ir niekada nebuvo nurodęs, ar ketina apsigyventi toje šalyje ilgesniam laikui.

Tačiau Rusijos valstybinė žiniasklaida jį vaizdavo didvyriu, suteikusiu Kremliui galimybę pabrėžti savo politikos privalumus, nors V.Putinas užsienyje yra plačiai kritikuojamas.

Tiek V.Putinas, tiek G.Depardieu vadino vienas kitą draugu, o prancūzas aktorius taip pat griežtai sukritikavo nusistačiusius prieš jau 13 metų trunkantį Rusijos lyderio valdymą.

"Rusijos opozicija neturi programos, neturi nieko", - G.Depardieu sakė duodamas interviu valstybinės televizijos "Rossija" savaitinei analitinei laidai "Vesti nedeli", kuri Rusijos Tolimuosiuose Rytuose buvo transliuojama sekmadienį.

"Aš krentu nuo motorolerio, tačiau galų gale esu gyvas žmogus. Deja, masės kvailos - tik asmenybė nuostabi, ypač kai ji bebaimė", - pridūrė prancūzas, pirmąkart duodamas platų interviu, tapęs Rusijos piliečiu.

Pirmoji po Sovietų Sąjungos subyrėjimo masinių protestų banga Rusijoje kilo prieš metus, reaguojant į 2011-ųjų gruodį vykusius parlamento rinkimus, per kuriuos, kaip teigiama, buvo daug pažeidimų, ir kuriuo nedidele persvara laimėjo valdančioji partija.

Tuomet opozicija surengė virtinę demonstracijų, kuriose per didžiausią šio judėjimo įkarštį susirinkdavo iki 120 tūkst. žmonių.

Tačiau V.Putinui gegužę grįžus į prezidento postą po triuškinamos pergalės rinkimuose, opozicijos judėjimas susilpnėjo, o praeitą sekmadienį tik kiek daugiau nei 20 tūkst. žmonių išėjo į gatves protestuoti dėl naujo įstatymo, draudžiančio Rusijoje įsivaikinti amerikiečiams.

Tačiau G.Depardieu pažymėjo, kad opozicijoje "esama labai protingų žmonių", tokių kaip buvęs šachmatų čempionas Garis Kasparovas.

"Tačiau tai gerai šachmatams, ir tiek. Juk politika daug sudėtingesnė", - teigė aktorius, vaidinęs filmuose "Sirano de Beržerakas" (Cyrano de Bergerac) ir "Asteriksas ir Obeliksas" (Asterix & Obelix).

Jis taip pat griežtai kritikavo pernai Maskvos pagrindinėje katedroje "Pussy Riot" narių surengtą prieš V.Putiną nukreiptą protestą.

Dvi šios grupės narės dabar atlieka dvejų metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusiose Rusijos pataisos darbų kolonijose.

G.Depardieu beveik žodis žodin pakartojo V.Putino argumentą, kad tų merginų likimas būtų daug liūdnesnis, jeigu jos būtų surengusios protestą kokios nors arabų šalies mečetėje.

"Įsivaizduokite, jeigu tos merginos būtų įžengusios, tarkime, į mečetę - jos būtų neišėjusios gyvos. Netgi katalikų pasaulyje tai būtų baisu. Tačiau kai taip kalbu Prancūzijoje, mane laiko idiotu", - aktorius sakė kitoje savo interviu dalyje, įrašytoje naudojant mobilųjį telefoną.

G.Depardieu komentarus nedelsiant pasičiupo Rusijos opozicijos tinklaraštininkai, o radikalių kairiųjų pažiūrų protestų lyderis Sergejus Udalcovas juos suprato kaip iššūkį.

"Panašu, kad jis domisi Rusijos politika - girdėjau, kad jis turi ką pasakyti apie opoziciją, - S.Udalcovas sakė naujienų agentūrai "RIA Novosti". - Mums būtų malonu pamatyti jį kitame mūsų renginyje. Prašom - jis būtų mielai laukiamas."

Tačiau G.Depardieu liaupsino Rusijos kultūrą ir šios šalies "dvasią".

Pasak jo, Rusijos istorijoje buvo visko, tačiau "kai matote Didžiojo teatro šokėjas, kai matote Valerijų Gergijevą, kai klausotės Olgos Borodinos, Rusijos operos arba žavitės Nurijevu - iš esmės tik tai ir turi prasmę. Tai ir yra svarbiausia, giliausia Rusijos istorijoje".

"Turite Rusijos klasiką; padedant prezidentui Putinui rusiški animaciniai filmai grįžo pas žiūrovus; Rusijai grąžinama Rostropovičiaus kolekcija, kuri buvo perkelta. Pažįstu daug rusų Prancūzijoje ir ne vien Prancūzijoje, kurie grįžo į Rusiją; kuriems stigo šios dvasinės šilumos", - aiškino G.Depardieu.

Aktoriaus nuomone, "reikia būti labai stipriu", kad galėtum "būti rusu ir visu tuo žavėtis".

G.Depardieu sakė jau suprantantis rusų kalbą.

"Tikiuosi greitai ja prašnekti", - pridūrė 64 metų garsenybė.