Remiantis nepriklausomo analitinio Gaidaro instituto Maskvoje paskaičiavimais, „juodoji“ Rusijos federalinio biudžeto dalis nuo 2010 m. padidėjo du kartus iki 21 proc. ir šiuo metu siekia 60 mlrd. JAV dolerių (54,4 mlrd. eurų). 

Vakarų dėl situacijos Ukrainoje Rusijai taikomų sankcijų ir atpigusios naftos kontekste V. Putinas mėgina prikelti smukusią Rusijos ekonomiką iš pelenų.

Dėl išlaidų naujiems tankams, raketoms ir uniformoms trūksta pinigų kitoms sritims, pavyzdžiui, sveikatos apsaugai. 

„Rusijos valdžia turi dvi aktualias užduotis: saugumo stiprinimą visais lygmenimis ir inovacinės veiklos, reikalingos makroekonominiam sąstingiui užbaigti, skatinimą“, - įsitikinęs Strategijų analizės centro direktorius ir Rusijos gynybos ministerijos patarėjas Ruslanas Puchovas. 

Prieš 10-15 metų ištraukęs šalį iš bankroto V. Putinas padidino išlaidas gynybai per šį laikotarpį daugiau nei 20 kartų. 2014 m. išlaidos gynybai viršijo 84 mlrd. JAV dolerių (76,16 mlrd. eurų), o tai, Stokholmo tarptautinio taikos problemų tyrimų instituto pateikiamais duomenimis, daugiau nei kurioje nors kitoje pasaulio valstybėje, išskyrus JAV ir Kiniją. 

Gynyba, nacionalinis saugumas ir teisėsaugos veikla šiuo metu suryja 34 proc. Rusijos biudžeto.

Ištyrusi V. Putino veiksmus Ukrainoje, įskaitant ir įvykdytą Krymo okupaciją, Latvijos nacionalinė gynybos akademija padarė išvadą, kad galutinis Rusijos tikslas – „nuolatinio karo būklė kaip natūrali šios šalies gyvenimo būsena“. 

„Mes galime ir turime gynybos pramonėje padaryti tai, ką padarėme Sočyje“, – sakė V. Putinas.

Taip pat jis pasirašė atitinkamus dokumentus, kuriuose rašoma apie galimybę tūkstančiui šauktinių dirbti gynybos įmonėse vietoje tarnybos reguliariojoje Rusijos kariuomenėje

Po kelerius metus trukusių chroniškų problemų, susijusių su ginklų gamintojų finansavimu, Rusija ėmėsi išankstinių apmokėjimų už prekes ir paslaugas, kurias perka iš daugiau nei 1300 organizacijų ir 2,5 mln. asmenų gynybos pramonės srityje.

Londono karališkojo jungtinių pajėgų instituto mokslinis darbuotojas Igoris Sutiaginas įsitikinęs, kad vis dėlto vienas dalykas nuo visuomenės yra slepiamas, – tai karinė Rusijos transformacija. 

„Vakarų šalyse karių skaičius nuo 2011 m. mažėja, bet Rusijoje nuo 2011 m. iki 2014 m. vidurio karių skaičius išaugo 25 proc. iki 850 tūkst.“, – teigiama I. Sutiagino parengtoje ataskaitoje.

Maža to, 143 mln. gyventojų turinti Rusija turi apie 2,5 mln. aktyvių rezervo karių. 

Rusija yra pagrindinė JAV konkurentė vertinant ginklų pardavimus. 2014 m. Rusija naikintuvų, raketų ir kitų ginklų rūšių visame pasaulyje pardavė už 16 mlrd. JAV dolerių (14,51 mlrd. eurų), o tai siekia apie 3,2 proc. viso šios šalies eksporto. 

„Negalime iki galo suvokti Putino ketinimų“, – įsitikinęs NATO pajėgų Europoje vadas Philipas Breedlove’as.

„Galime tik analizuoti jo veiksmus, galime matyti Rusijos galimybių didėjimą, reikšmingą karinę modernizaciją ir ambicingą strateginį planą“, – pridūrė jis.